Presedintele AVAS, Gabriel Zbircea, a demisionat din functie, din motive personale.

El a declarat ca s-au facut presiuni asupra lui in timpul mandatului, dar nu din partea presedintelui Traian Basescu sau a primului ministru dar aceste presiuni nu au stat la baza deciziei de demisie.

El a spus ca a acceptat functia acum opt luni doar pe o perioada limitata, pentru reorganizarea institutiei.

Interimatul la conducerea Autoritatii va fi asigurat de Giliola Ciorteanu, vicepresedinte al AVAS pentru coordonarea activitatii de valorificare a activelor bancare.

Gabriel Zbircea a fost numit presedinte al AVAS in data de 21 ianuarie 2005, printr-o decizie a primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu.

In varsta de 32 de ani, Zbircea provine din mediul privat, este de profesie jurist si a fost asociat la Casa de Avocatura Musat &Asociatii. Dupa instalarea actualului guvern, in decembrie 2004, a fost consilier de stat al primului-ministru Calin Popescu Tariceanu. A absolvit Facultatea de Drept, din cadrul Universitatii Bucuresti.

Intre 1995-1996 a fost asistent universitar la aceeasi facultate, iar intre 1996-1998 a avut o functie similara la Scoala de Stiinte Politice si Administrative a Universitatii Bucuresti, Departamentul de Drept.

A participat la diferite stagii de pregatire la universitatile din Oslo si Namur, precum si la lucrarile sesiunii cu privire la drepturile omului, organizata la Bucuresti de Institutul International pentru Drepturile Omului "Rene Cassin".