Trei sferturi din instalatiile de prelucrare primara a lemnului functioneaza ilegal. Potrivit raportarilor IGP, politistii au verificat, in cadrul actiunii „Gaterul”, 5.700 din cele 7.779 de instalatii din tara. In peste 4.300 de cazuri, s-au descoperit nereguli grave, sanctionate prin dosare penale sau amenzi.

„Exploatarea ilegala a masei lemnoase este consecinta nerespectarii legislatiei in domeniul reconstituirii, validarii dreptului de proprietate si punerii in posesie a terenurilor forestiere, precum si neasigurarii pazei fondului forestier privat”, avertizeaza IGP.

Mai grav, unele societati comerciale, care au ca obiect procesarea si comercializarea materialului lemnos, au creat circuite economice fictive, pentru a justifica in actele contabile provenienta acestuia si circuitul comercial al lemnului prelucrat.

Amploarea acestui fenomen i-a determinat pe anchetatori sa ceara procesarea tuturor informatiilor din evidentele contabile ale firmelor privind circuitul materialului lemnos, astfel incat, cu ajutorul computerului, sa fie trasate harti ale conexiunilor infractionale.

Astfel de metode sunt folosite, de regula, in anchete privind retele ale crimei organizate.

Aproape o mie de infractiuni au fost constatate si peste 3.700 de amenzi au fost date in mai putin de doua luni de zile, de la declansarea actiunii „Gaterul”. Printre cei vizati se numara primari, patroni si administratori de firme sau lucratori ai ocoalelor silvice.

Acestia au fost gasiti raspunzatori de numeroase nereguli, printre care fals, uz de fals, evaziune fiscala, abuz in serviciu si chiar spalare de bani.

Spre exemplu, primarul unei comune nemtene a falsificat documentatiile pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri cu vegetatie forestiera, improprietarindu-si ilegal sotia.

Firma suceveana Ruvil a efectuat operatiuni economice in mai multe judete din Moldova, achizitionand material lemnos in valoare de 1,4 milioane lei noi, pentru care a prezentat documente de provenienta emise de firme fantoma. La Satu Mare, gestionarul Ocolului Silvic Tasnad a sustras si comercializat 1.

824 mc de lemne, in valoare de 1,6 miliarde de lei vechi. Lista celor care s-au ales cu dosare penale este mult mai lunga si, pe masura ce anchetele se dezvolta, va continua sa se mareasca. Surse din cadrul MAI ne-au declarat ca, deja, au inceput sa se manifeste diferite forme de presiune asupra anchetatorilor.

Si asta in conditiile in care sunt in derulare verificari la unele firme controlate sau protejate de demnitari cu rang inalt, deranjati de amploarea cercetarilor.