Acum circa o luna facea o declaratie care a starnit ingrijorare si valuri de comentarii la Bucuresti. Aflat in plina campanie electorala la el acasa, cancelarul german, Gerhard Schröder, a gasit ragazul pentru a ne oferi, in exclusivitate, un interviu menit a clarifica acea declaratie. Care sunt, de fapt, sansele Romaniei de a intra in Europa la 1 ianuarie 2007?

Jurnalul National: Domnule cancelar federal, ati avut o relatie stransa cu fostul premier social-democrat al Romaniei, Adrian Nastase. Cum functioneaza relatia cu actualul premier, Calin Popescu Tariceanu, si cu presedintele Traian Basescu?

Gerhard Schröder: La scurt timp dupa peluarea functiei lor, i-am invitat pe presedintele Basescu si pe primul-ministru Tariceanu la Berlin si cu ambii am avut discutii fructuoase. Astfel s-a pus o baza buna pentru adancirea colaborarii stranse si de succes intre tarile noastre.

Indepliniti-va angajamentele!

Jurnalul National: Exista, domnule cancelar, o noua evaluare a Guvernului Federal cu privire la sansele Romaniei de a adera in anul 2007 la Uniunea Europeana? Cu ocazia unei interventii publice ati afirmat, la Bielefeld, ca integrarea Romaniei si Bulgariei ar putea fi amanata pana in 2008.

Gerhard Schröder: Tratatul de aderare cu Romania prevede ca la 1 ianuarie 2007 Romania va deveni membru al Uniunii Europene. Sustin absolut acest obiectiv. In acest scop, Romania va trebui sa-si indeplineasca insa si obligatiile asumate in ceea ce priveste pasii reformei, indeosebi in domeniul ajutoarelor de stat, al concurentei, justitiei si afacerilor interne.

In cazul in care acest lucru nu va reusi in timp util, aderarea poate fi amanata cu un an, pentru ca Romania sa aiba mai mult timp pentru a indeplini integral conditiile de aderare. Si acest lucru sta scris in Tratatul de aderare.

Jurnalul National: Este cumva Romania mai interesanta pentru economia Republicii Federale in afara Uniunii Europene decat in interiorul ei?

Gerhard Schröder: Unificarea Europei ne aduce tuturor securitate, democratie si prosperitate. Prin extinderea Uniunii Europene depasim definitiv dureroasa divizare a Europei de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Statele care au aderat recent si cele care vor adera se intorc in familia europeana. In cazul unificarii europene este deci vorba de mult mai mult decat de probleme economice.

Corect este insa si faptul ca pacea, stabilitatea democratica si dinamica economica se conditioneaza reciproc. Din acest considerent, aderarea Romaniei la UE este in interesul politic si economic al ambelor state.

Noi, comparati cu altii

Jurnalul National: Are dreptate Erhard Busek, coordonatorul special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est, cand sustine ca alte state sunt mai pregatite pentru aderarea la UE decat Romania si Bulgaria?

Gerhard Schröder: Dupa negocieri cu Romania si Bulgaria, care au durat mai multi ani, am cazut de acord asupra aderarii pe cat posibil in anul 2007. Eu pornesc de la ideea ca pana atunci ambele tari isi vor face temele si vor fi deci apte de aderare.

Jurnalul National: Poate cumva influenta campania electorala aflata in plina derulare in Germania mesajul – pana acum clar – transmis de Berlin tarilor candidate?

Gerhard Schröder: Ma intereseaza ca in aceasta campanie electorala sa aratam clar faptul ca reformele incepute de mine in politica din domeniile muncii, social, sanatatii si pensiilor produc deja efecte si ca Germania are nevoie de o politica de nadejde in plan extern si european. De cea din urma tine si transpunerea in practica a tratatelor de aderare.

Proiecte si ambitii

Jurnalul National: Cum a evoluat, din punctul dumneavoastra de vedere, pregatirea Romaniei pentru aderarea la UE, anul acesta, dupa instalarea noii Puteri de la Bucuresti?

Gerhard Schröder: Impresia mea este ca Guvernul roman este hotarat sa intreprinda eforturile necesare pentru a respecta data aderarii 2007.

Jurnalul National: De vreme ce atat dumneavoastra, domnule cancelar, cat si candidata partidelor conservatoare pentru functia de sef al Guvernului federal, doamna Angela Merkel, considerati necesara amanarea cu un an a admiterii Romaniei in Uniunea Europeana, se poate considera Romania o victima a disputei electorale germane, ca odinioara Turcia?

Gerhard Schröder: Depinde de Romania sa poata indeplini conditiile pentru aderarea in 2007. Privitor la aceasta, Comisia Europeana va aprecia periodic progresele Romaniei si pe aceasta baza va formula recomandarile ei. Romania va fi in acest sens tratata absolut la fel ca si tarile care au aderat in 2004.

Diplomat

Jurnalul National: Poate, in acest context, Romania sa isi permita luxul unei crize politice interne? Relatiile dintre presedinte si premier sunt deseori incordate, presedintele amenintand, din cand in cand, cu alegeri anticipate.

Gerhard Schröder: Va rog sa aveti intelegere pentru faptul ca nu ma exprim cu privire la evenimentele din politica interna a Romaniei.

Jurnalul National: Ati avut o relatie personala foarte buna cu fostul comisar european pentru Extindere, Günter Verheugen. Cum va intelegeti cu actualul comisar, Olli Rehn?

Gerhard Schröder: Am o relatie buna cu domnul Rehn si am incredere in munca sa.

DA, DACA…

Zilele trecute, seful Cancelariei germane s-a confruntat cu rivala sa crestin-democrata, Angela Merkel. A fost o dezbatere televizata foarte urmarita in Germania, iar castigator la puncte, desi nu si in sondajele preelectorale, a fost Schröder. Cum tema viitoarei extinderi a Uniunii Europene e una fierbinte in campania electorala germana, ea a fost abordata, evident, si in aceasta dezbatere.

Si Romania si Bulgaria au fost mentionate, ca de obicei. Potrivit liderului opozitiei, "cele doua vor intra in Uniunea Europeana in momentul in care vor indeplini toate angajamentele luate". In duelul televizat, subiectul aderarii nu s-a abordat totusi decat in treacat. Iar subiectul romano-bulgar a fost mentionat in contextul refuzului crestin-democrat de a accepta integrarea Turciei.

Merkel a afirmat totodata ca, dupa recenta includere in Uniune a zece state central si est-europene, si "proxima aderare a Romaniei si Bulgariei, germanii vor sa stie in primul rand care vor fi granitele finale ale UE".

Potrivit Deutsche Welle, anterior, toti liderii politici germani s-au pronuntat in genere in favoarea aderarii Romaniei si Bulgariei, Merkel subliniind insa ca primirea sa se produca doar dupa o atenta verificare a indeplinirii criteriilor de integrare. (Marina Constantinoiu)

de Irina Cristea, Cristian Stefanescu