Zafi.D, Antiman.A si Netsky.P sunt virusii cei mai raspanditi din luna august, conform diviziei de securitate a datelor, BitDefender, din cadrul companiei romanesti Softwin.

Dupa o scurta vacanta, Antiman a revenit puternic in august, ocupand locul 2 in topul celor mai agresive amenintari de pe internet.

Chiar daca, in iulie, a ocupat doar locul 9, fiind responsabil de 1.91 la suta din numarul total de infectari, Antiman a provocat, in ultima luna, peste 12 la suta din infectari.

Virusul "made in Romania" a depasit toate previziunile, mentinandu-se, inca de la aparitia sa, in aprilie, pe primele locuri.

"Cresterea Antiman se poate explica si prin extinderea timpului liber, utilizatorii de calculatoare avand posibilitatea de a se ocupa mai mult de mesajele personale. Tehnicile de abordare folosite de acest virus sunt bine studiate si atrag.

Mesajele au aparut si in engleza, astfel ca este foarte usor sa pacaleasca utilizatorii de calculatoare mai putin experimentati ", a declarat Bogdan Dumitru, BitDefender CTO.

Fata de celelalte luni, in august, am avut parte de o activitate intensa a tuturor virusilor din top.

O crestere surprinzatoare a avut-o Zafi D, virusul adresat europenilor, care conduce detasat cu 21.06 la suta.

O surpriza a acestei perioade a fost aparitia lui Zotob, un vierme care se foloseste de o vulnerabilitate a Windows 2000 pentru a se instala, cautand ulterior si alte calculatoare legate in retea, pentru a le infecta.

Top 10 Malefic August

1. Win32.Zafi.D@mm - 21.06 la suta din infectari

2. Win32.Antiman.A@mm - 12.08 la suta din infectari

3. Win32.Netsky.P@mm - 9.56 la suta din infectari

4. Win32.Worm.Mytob.BI - 5.15 la suta din infectari

5. Worm.Mytob.S - 4.55 la suta din infectari

6. Win32.Worm.Mytob.C - 2.27 la suta din infectari

7. Win32.NetSky.D@mm - 2.22 la suta din infectari

8. Win32.Zafi.B@mm - 2.22 la suta din infectari

9. Win32.Netsky.AA@mm - 1.88 la suta din infectari

10. Win32.Worm.Mytob.T - 1.74 la suta din infectari