Pe aripile vantului” a fost votat cel mai de succes film al tuturor timpurilor intr-un nou top 100, realizat de revista americana „Screen Digest”, pe baza ratei profiturilor (diferenta dintre incasari - din cinematografe, televiziune, casete video si DVD-uri - si costurile de productie).

In ciuda tuturor recordurilor inregistrate de superproductiile zilelor noastre, cel mai de succes film din istoria cinematografiei este facut in anii ‘30, cu un buget mic. Topul 100 mai arata ca animatia a avut mare succes doar in anii ,30, ,40, ,50 si ,60, pentru ca nici o astfel de pelicula realizata ulterior nu apare in clasament.

Fantezia a renascut insa in ultimii ani, odata cu aparitia filmelor „Harry Potter” si „Stapanul inelelor”, ambele avand acelasi succes pe care il aveau musicalurile in anii ‘60 si ‘70.

Inca pe aripile vantului

„Pe aripile vantului” este considerat de criticii de specialitate „filmul care a schimbat pentru totdeauna istoria cinematografica a Hollywoodului”. Realizat cu doar 3.900.000 de dolari, a avut incasari de 1.200.000 de dolari inca din primul weekend.

A castigat noua premii Oscar, printre care si cele pentru Cel mai bun film, Cea mai buna actrita intr-un rol principal (Vivien Leigh) si Cel mai bun regizor (Victor Fleming). Pentru rolul Scarlett O’Hara au fost intervievate 1.400 de actrite si abia la cateva saptamani dupa inceperea filmarilor regizorul s-a hotarat la Vivien Leigh.

Aceasta a filmat 125 de zile si a primit 25.000 de dolari, iar Clark Gable a filmat doar 71 de zile, dar a luat 120.000 de dolari.

Chiar daca Gable era considerat la acea vreme unul dintre cei mai atragatori barbati, Vivien Leigh i-a stirbit din reputatie, afirmand ca nu i-au placut deloc scenele de sarut „deoarece Clark avea o respiratie foarte urat mirositoare”.

Victorii in razboiul stelelor

„Razboiul stelelor”, seria din 1977, a deschis noi orizonturi in cea de-a saptea arta si a dovedit pe deplin geniul regizorului George Lucas.

Povestea, care a inceput cu o descoperire facuta de micutul Luke Skywalker de pe Planeta Tattoine, a devenit ulterior un univers science-fiction care a innebunit o lume intreaga, iar succesul lui a fost dovedit chiar si in luna mai, anul acesta, la premiera mondiala a episodului 3 - „Razbunarea Sith”.

Mania pe care a declansat-o acest film este unica in istorie, comercializarea jucariilor miniaturale realizate dupa indragitele personaje aducand producatorilor profituri de zeci de milioane de dolari.

Titanicul, pe locul sase

„Sunetul muzicii” este filmul care a cucerit inimile tuturor datorita personajului Maria - o tanara abia iesita de la manastire, care devine bona celor sapte copii ai unui capitan vaduv (Christopher Plummer) - si a vocii inconfundabile a lui Julie Andrews

> ET, micutul extraterestru cu degete ciudate, a fascinat deopotriva copiii si adultii si a dovedit inca o data valoarea lui Steven Spielberg. Pentru a 20-a aniversare a filmului, in 2002, regizorul a lansat o alta varianta, cu o noua coloana sonora, efecte speciale noi si secvente nemaivazute

> Titanic este cel mai scump film din istorie, costurile de productie ajungand la 200 de milioane de dolari. Eforturile financiare au fost insa rasplatite in 1998 cu noua premii Oscar si patru Globuri de Aur, iar povestea de dragoste dintre cei doi protagonisti a stors rauri de lacrimi in salile de cinema.

1. Pe aripile vantului (Gone with the Wind) -1939

2. Razboiul stelelor (Star Wars) - 1977

3. Sunetul muzicii (The Sound of Music) - 1965

4. ET - Extraterestrul (ET) - 1982

5. Cele zece porunci (The Ten Commandments) - 1956

6. Titanic (Titanic) - 1997

7. Falci (Jaws) - 1975

8. Doctor Zhivago (Dr. Zhivago) - 1965

9. Exorcistul (The Exorcist) - 1973

10. Alba ca zapada si cei sapte pitici (Snow White and the Seven Dwarfs) - 1937