Intr-un interviu acordat Agentiei AMOS News, fostul presedinte, Ion Iliescu, i-a luat apararea lui Traian Basescu in chestiunea demararii, de catre PSD, a procedurilor de demitere a acestuia din functia de presedinte.

In acelasi interviu, Iliescu face o declaratie surprinzatoare, negind ca ar fi fost impotriva organizarii de alegeri anticipate in 2003. Reamintim ca, la acel moment, premierul Adrian Nastase, sustinatorul ideii alegerilor anticipate, a fost la un pas sa demisioneze dupa ce Iliescu se aratase impotriva acestui pas.

Fostul presedinte Ion Iliescu s-a referit la pozitia pe care a abordat-o referitor la intentia manifestata de PSD de a institui procedura de demitere a presedintelui Basescu, ca o replica la demersul de schimbare a presedintilor celor doua Camere.

"Cred ca era o idee putin pripita, nu e cazul acum si nu asta ne trebuie, din contra, eu cred ca intr-o anumita perioada trebuie sa-l sprijinim pe dl Basescu ca sa-si indeplineasca atributiunile de presedinte. Ca factor de echilibru si de dialog mi s-a parut neinteleapta deschiderea unui asemenea front impotriva domnului Basescu.

Critica este binevenita si asta e rolul Opozitiei, indiferent la cine se refera, fie presedinte, fie guvern, fie activitatea parlamentara. Iata, ne aflam intr-o conjuctura, din acest punct de vedere preocupanta, ceea ce m-a si determinat marti sa ies cu declaratia respectiva pentru ca acest lucru nu face bine nici tarii si nici macar celor care sunt la guvernare.

Adica aceasta insistenta, pentru a schimba presedintii celor doua camere, pentru ca sunt de alta culoare politica, toata aceasta practica in plan european este de la sine inteleasa si oamenii nici nu pricep foarte bine. A fost foarte prost receptata ideea ca asta ar fi o anomalie.", a spus Iliescu.

Iliescu isi nuanteaza refuzul fata de ideea anticipatelor in 2003

In acelasi interviu, fostul presedinte Ion Iliescu neaga ca ar fi fost impotriva organizarii de alegeri anticipate in 2003.

"Atunci nu am fost impotriva, atunci am provocat o discutie asupra realismului acestei idei in sine.

Eu am inteles ratiunea acelei propuneri a lui Adrian Nastase care avea dreptate intr-un fel, daca se putea realiza asa ceva, se prelungea cu doi ani de zile un mandat care incheia treaba aceasta cu aderarea si fara indoiala ca ar fi fost eficient.

In contextul prevederilor constitutionale, acest proces este foarte complicat la noi, ar fi luat timp si mai ales n-ar fi inteles lumea rationamentul acestei chestiuni.

Ar fi trebuit ca partidul, care era la guvernare, era un guvern monocolor al PSD-ului care avea 46% voturi parlamentare, dar care avea o anumita sustinere, el trebuia sa-si torpileze propriul guvern.

Ei, lamureste-l pe nea Ion de la Gheboaia de ce PSD-ul isi dezavueaza propriul guvern. Si atunci ea, ca idee, poate ar fi fost foarte buna dupa doua luni de lamuriri, de discutii, de motiuni de cenzura...

Dar oamenii ar fi spus ca daca nici ei nu au incredere in propriul guvern, nu are rost sa mai votam.

Si putea rezultatul sa fie exact invers, cum s-a intamplat cu Chirac care a vrut sa-si consolideze pozitia in Parlament prin alegeri anticipate si rezultatul ar fi acelasi, deci asta a fost ratiunea, dialogul, si pana la urma au renuntat si ei si eu pentru ca intradevar era hazardata chestiunea si putea sa fie imprevizibila.

La fel a fost si acum, asa, la prima vedere, l-am inteles pe dl Basescu cand a spus ca noi trebuie sa ne consolidam pozitia, acuma sa ne grabim cat suntem pe val si daca ar fi reusit rapid sigur ca ei ar fi avut castig de cauza, pentru ca asa cum aratau si sondajele acum cateva luni de zile, mergeau pe acest val, numai ca initierea acestei discutii, acestei dezbateri creaza o confuzie.

A aparut si situatia agravanta in plan economic si social, si cu inundatiile, si cu efectele de acum ale cotei unice, si nu se mai stie daca socoteala din targ se mai confirma in piata.", a incheiat Iliescu.