Cum rezolva clasa politica diferenta oras-sat

de     HotNews.ro
Vineri, 9 septembrie 2005, 0:00


Pai subiectul nici nu era "tigani" ci "civilizatie romanesaca?" - nu ? iar scoala intra aici. Subiectul mi se pare mai important, pentru ca priveste pe mult mai multa lume, inclusiv pe tigani!
"Prapastia" oras-sat (dar si matropola - restul) exista cam peste tot (chiar si in America) si apare in multe aspecte ale vietii sociale. Important e ce faci pentru ca cei care provin din mediul rural sa aiba sanse egale (ma rog, sa nu idealizam, ar fi o utopie...) cu ceilalti in privinta accesului la educatie.

Romanii s-au gandit la treaba asta, dar au rezolvat-o in stilul caracteristic: prin HG 1020/oct.2002 universitatile acorda burse pentru studentii care au domiciliul in mediul rural. Acum vine partea romaneasca (sau "romanesaca", daca vreti): bursa este meschina - 1.500.

000 lei pe stil vechi - se acorda numai pe perioada cursurilor si cu o conditie(pe langa cele cclasice - sa fie integralist etc): ca bursierul sa incheie un contract prin care se obliga ca la incheierea studiilor sa se intoarca la tara si sa presteze un job pe o perioada cel putin egala cu perioada studiilor.

Hopa! Pai cu asa conditie, nu ma-s mira ca bietii copii sa spuna "no thanks, f&^K you very much!" Iata o gargara cu care se rezolva in Romania problemele.

Puneti pariu ca cei care au pritocit hotararaea asta (dupa ce au ars niste bani europeni ca sa evalueze situatia) s-au batut cu pumnul in piept - poate chiar la madam' Lhommel de care zice Margicu - uite cum ne preocupam si facem programe durabile pentru sanse egale la invatatura si desteptarea taranilor (no offense!).
Apoi, in frecventarea invatamantului superior (de stat!) mai este o problema: cheltuielile foarte mari / anul de studiu, chiar daca esti bugetat.

Locul in camin (cel putin la Cluj) costa mult (iar chiriile sunt halucinante), viata de zi cu zi intr-un oras mare este foarte scumpa, mai pune cartile, un calculator (obligatoriu acum), drumurile loco dar si cele acasa 9bun aici se dau gratuitati, ceea ce e bine) - nu e usor sa fi student "stranier" intr-un oras mare. Asa ca normal ca cei din orasele universitare sunt avantajati din start.
Dar in final ai dreptate, Margice, problema e grava si incet incet ne decerebram ca natiune inclusiv prin faptul ca la invatamantul superior au acces tot mai mult cei cu bani si nu cei cu creier!

Cris,


59 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Miercuri