Ministrul Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca decizia inceperii in 12 septembrie a anului scolar 2005-2006 a fost luata din cauza ca Romania are cel mai scurt an scolar din Europa. Miclea a precizat ca prin inceperea anului scolar luni, 12 septembrie, se castiga o saptamana.

El a adaugat ca daca prima zi de scoala ar fi fost joi, 15 septembrie, de fapt se pierdea toata saptamana, iar cei care pierdeau erau elevii, deoarece aceeasi materie se distribuia la mai putine zile. Ministrul Educatiei a mai spus ca durata mica a anului scolar in Romania ar putea constitui o problema la echivalarea diplomelor romanesti in tarile europene.

Conducerea Ministerului Educatiei si Cercetarii a stabilit durata anului scolar in vederea recunoasterii europene a nivelului de pregatire, respectiv de calificare a absolventilor.

Comparativ cu alte tari, in care durata anului scolar este semnificativ mai mare (Germania - 205 zile, Danemarca si Italia - 200 zile, Marea Britanie si Olanda - 190 zile, Belgia si Polonia - 185 zile, Suedia - 182 zile, respectiv Ungaria - 181 zile), in Romania, la ora actuala, aceasta este de 177 de zile.

De asemenea, in majoritatea tarilor europene anul scolar incepe in jurul datei de 1 septembrie (Belgia, Germania, Marea Britanie), iar in altele chiar mai devreme (Danemarca, Austria, Olanda si Suedia - in luna august).

Profesorii vor fi platiti dupa rezultate

Mircea Miclea a declarat ca doreste ca din bugetul pe anul 2006 Educatiei sa-i revina 5 la suta din PIB si s-a pronuntat in favoarea diferentierii in functie de performanta a salariilor cadrelor didactice.

Miclea a precizat ca si in conditiile obtinerii a 5 la suta din PIB pentru Educatie in anul 2006, fata de 3,81 la suta din PIB in anul 2005, solicitarile profesorilor de crestere a salariilor nu vor fi rezolvate in scurt timp. Ministrul Educatiei s-a declarat adeptul diferentierii in functie de performanta a salariilor cadrelor didactice.

El a adaugat ca este de acord ca salariile profesorilor performanti sa fie dublate sau chiar triplate. Mircea Miclea a precizat ca, in acelasi timp, pentru cadrele didactice care nu isi dovedesc performanta nu se justifica majorarea salariilor. El a dat spre exemplu cazul profesorilor din cele 193 de scoli in care nici un elev nu a promovat testele nationale in acest an.

In vara, sindicate din invatamantul preuniversitar au amenintat ca membrii lor nu vor participa la deschiderea noului an scolar, in 12 septembrie, ca protest fata de blocarea salariilor bugetarilor prin neacordarea indexarii din octombrie, in conditiile in care tarifele la utilitati cresc. Ulterior, Guvernul a decis sa revina asupra deciziei de amanare a cresterii salariilor.

Totusi, membrii Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" vor participa, in 12 septembrie, la un miting organizat in fata sediului Ministerului Educatiei si Cercetarii.