Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a demis ieri guvernul condus de Iulia Timosenko, in urma acuzatiilor de coruptie la adresa mai multor ministri. In „revolutia portocalie“ de anul trecut, Iuscenko promitea eradicarea coruptiei din administratie.

Dupa trei zile de discutii, in care Iuscenko a incercat sa medieze conflictul izbucnit in interiorul echipei ministeriale, solutia a fost una radicala. Presedintele „revolutiei portocalii“ a demis guvernul si l-a numit premier interimar pe Iuri Ehanurov, actualul guvernator al regiunii Dnieptropetrovsk si fost ministru al Economiei.

Trei demnitari au apucat sa-si dea demisia inaintea dizolvarii cabinetului condus de Iulia Timosenko. „Nu vreau sa fiu acuzat pentru actele celor care au creat un sistem de coruptie“, a spus ieri vicepremierul demisionar Mykola Tomenko, adaugind: „Presedintele nu stie ce se petrece in tara“.

Olexandr Zinocenko, seful delegatiei prezidentiale, a fost primul care a demisionat, marti, dupa ce a reprosat mai multor demnitari ca sint implicati in acte de coruptie. Unul dintre cei vizati, presedintele Consiliului national de securitate, Petro Porosenko, si-a dat si el demisia ieri, in urma acestor acuzatii.

Si seful serviciilor secrete ucrainene (SBU), Oleksandr Turtsinov, aliat al fostului premier Iulia Timosenko, si-a prezentat joi demisia, a anuntat agentia Interfax, preluata de AFP. „Cred ca decizia de a demite guvernul pune in pericol securitatea nationala a Ucrainei si va cer sa imi acceptati decizia“, i-a spus Oleksandr Turtsinov presedintelui Viktor Iuscenko.

Sperante inselate

„Stiam ca sint contradictii clare intre acesti oameni. Am sperat insa ca nu vor avea timp pentru intrigi“, a spus Iuscenko, citat de cotidianul „Kyiv Post“. Presedintele a mai adaugat ca le-a dat puteri importante atit lui Porosenko, cit si premierului Timosenko, dar ca acestia nu faceau altceva decit sa se certe, iar increderea lor reciproca „era zero“.

„Presedintele nu trebuie sa fie o dadaca ocupata cu calmarea relatiilor dintre ei“, a conchis Iuscenko.

Prin concedierea Iuliei Timosenko, numita si „printesa gazului“, pentru ca detinea controlul asupra companiei care are monopol pe distributia de gaz din Ucraina, Iuscenko pune capat unei crize care ii periclita credibilitatea. „Acesti oameni ramin prietenii mei. Este foarte dificil, dar astazi trebuie sa tai acest nod gordian“, a spus Iuscenko.

Criza politica a survenit dupa luni intregi de tensiuni intre Iuscenko si Timosenko, pe tema directiei economiei ucrainene. „Trebuie sa oprim dezamagirea din societate si sa asiguram ca idealurile Revolutiei Portocalii nu vor fi puse la indoiala“, a spus presedintele.

Ehanurov, tehnocrat pro-reforma

Iuri Ehanurov (57 de ani), este un apropiat al presedintelui Iuscenko, inca de pe vremea cind a fost adjunctul acestuia la functia de premier, in 1999. A fost ministru al Economiei sub presedintele Kucima. Din 1994 pina in 1997, a fost presedintele Fondului Proprietatii de Stat.

Este membru al Parlamentului ucrainean din 2002 si seful Comisiei Parlamentare pentru Dezvoltare Urbana si Antreprenoriat. Este vazut ca un tehnocrat pro-reforma. Puterile premierului vor creste in detrimentul celor prezidentiale, incepind cu ianuarie 2006, cind va intra in vigoare noua Constitutie.

Pentru a fi confirmat in functie, Ehanurov are nevoie de o majoritate simpla in Parlamentul ucrainean. Nu este insa o simpla formalitate, caci partidele pro-Iuscenko nu au o majoritate simpla.