O analiza a raportului medical confidential referitor la cauzele mortii liderului palestinian Yasser Arafat releva trei posibilitati ale decesului: otravire, SIDA sau o infectie, afirma ziarului israelian "Ha'aretz". Medicii israelieni si straini care au vazut raportul sustin ca detaliile acestuia nu conduc la o concluzie definitiva privind cauza mortii.

Dupa decesul lui Arafat, pe 11 noiembrie 2004, intr-un spital militar din Paris, copii ale raportului medical intocmit de personalul unitatii sanitare au fost inmanate vaduvei liderului palestinian, Suha, si reprezentantilor Autoritatii Nationale Palestiniene.

Concluziile raportului au fost publicate, in premiera, in editia revizuita a cartii "Al saptelea razboi", scrisa de ziaristii Amos Harel si Avi Isacharoff. Raportul nu dezvaluie misterul care inconjoara cauzele mortii lui Arafat.

Cauza imediata a decesului este considerata o hemoragie cerebrala, dar se adauga urmatoarele: "o discutie intre un mare numar de experti arata ca este imposibil de identificat o cauza care sa explice combinatia de simptome care a dus la moartea pacientului". Doctorul personal al lui Arafat, Ashraf

al-Kurdi, a declarat ca stie ca medicii francezi au descoperit urme ale virusului HIV care provoaca maladia SIDA, in sangele liderului palestinian.

Al-Kurdi a refuzat sa dezvaluie sursa sa de informatii, dar sustine ca Arafat a fost contaminat intentionat cu HIV pentru a se ascunde urmele de otravire. Mai multi oficiali palestinieni, printre care Mohammed Dahlan si Jibril Rajoub, au declarat in interviurile cu autorii cartii "Al saptelea razboi" ca sunt convinsi ca Arafat a fost otravit de Israel.

Oficialii citati sustin ca Arafat era o tinta usoara pentru o tentativa de otravire, pentru ca nu era precaut si, de multe ori, consuma bomboane sau primea medicamente de la vizitatori fara verificarea prealabila de catre medicii sai. Acuzatiile au fost respinse ca fiind "fara sens" de cabinetul premierului israelian Ariel Sharon.

In schimb, profesorul Gil Lugassi, presedintele Asociatiei de Hematologie din Israel, a declarat ca simptomele descrise in certificatul de deces al lui Arafat sunt tipice pentru SIDA. Alti experti se indoiesc ca Arafat ar fi fost bolnav de SIDA. Ramane a treia optiune: Arafat a murit din cauza unei infectii.