Mii de soldati inarmati cu pusti de asalt M-16 patruleaza orasul New Orleans, in timp ce oficialitatile metropolei se pregatesc sa faca fata unui bilant greu al victimelor, pregatind 25.000 de saci pentru cadavre. In privinta securitatii, pe zi ce trece, strazile din New Orleans intra sub controlul fortelor de ordine, deplasate in numar mare in regiune, orasul fiind, de facto, sub lege martiala.

Echipele de salvare incearca sa recupereze eventuale cadavre, dar si sa-i determine pe rezidenti sa paraseasca orasul. In misiunea lor dificila, membrii echipelor de salvare trebuie sa ia in calcul si faptul ca apa din unele zone ale orasului este infestata cu bacterii din reteaua de canalizare, prezente intr-un numar de zece ori mai mare peste limita admisa.

Apa infestata contine bacterii ucigase precum E.coli, anumite virusuri si o bacterie asemanatoare celei care provoaca holera. Riscul infectiilor nu se limiteaza doar la regiunea New Orleans. Exista temeri ca bacteria a migrat in adaposturile supraaglomerate din celelalte state, unde au fost cazati zeci de mii de refugiati.

Patru decese - unul in Texas si trei in Mississippi - au fost atribuite unor astfel de infectii.

Someri si fara casa

Ciclonul Katrina a bagat, pentru moment, in somaj peste 10.000 de persoane in sudul Statelor Unite, a indicat ieri Departamentul american al Muncii, care se asteapta la cifre mult mai mari in saptamanile care urmeaza. „Estimarile merg de la 150.000 la un milion de locuri de munca”, a anuntat Biroul de buget al Congresului. Pe ansamblu, trecerea uraganului ar putea duce la pierderea a circa 400.

000 de locuri de munca in economia SUA, pana la sfarsitul anului.

Victimele uraganului Katrina ar putea beneficia insa, in curand, de bani gheata. Agentia federala pentru Situatii de Urgenta, aspru criticata pentru modul in care a gestionat efectele catastrofei, este pregatita sa distribuie carduri de debit in valoare de 2.000 de dolari pentru fiecare casa lovita de uragan. La stadionul Astrodome din Houston se formasera cozi uriase pentru inregistrare.

Clanul Bush calca-n strachini

Presedintele George W. Bush nu este singurul membru al familiei care gafeaza. In ultimele zile acest lucru l-a ilustrat cu comentarii indoielnice legate de dezastrul uraganului Katrina si mama sa Barbara Bush, dar si sotia sa, Laura. Dupa o vizita facuta pe stadionul Astrodome din Houston, unde au fost primiti 10.

000 de sinistrati, Barbara Bush s-a declarat „putin inspaimantata” de faptul ca refugiatii, prezenti in numar foarte mare in statul Texas, fieful familiei Bush, vor sa ramana aici. „Multi dintre oamenii de pe stadion fac parte din categoriile defavorizate”, a spus Barbara Bush, si a adaugat razand: „Probabil ca toata aceasta situatie nu e chiar atat de rea pentru ei”.

Nora Barbarei, Laura, a calcat in strachini prin tonul zglobiu afisat dupa o vizita facuta in sudul SUA. „Exista lucruri care merg foarte, foarte bine in Louisiana, iar acest centru de primire este un exemplu”, s-a extaziat Prima Doamna dupa ce a vizitat un adapost pentru sinistrati.

In ceea ce-l priveste, presedintele Bush, aflat in vizita in Mississippi, a gasit de cuviinta sa-i incurajeze pe sinistrati sa-si reconstruiasca locuintele, dand ca exemplu casa influentului senator republican local, Trent Lott, care nu este chiar un simbol al „refugiatului in mizerie”.

1 miliard $ pe zi

Operatiunile de salvare si inlaturare a efectelor uraganului Katrina costa un miliard de dolari pe zi din bugetul american, ceea ce propulseaza dezastrul in topul celor mai costisitoare catastrofe din istorie. „Administratia prevazuse ca fondurile sa fie cheltuite cu o viteza de 500 de milioane pe zi.

Acum se cheltuiesc de doua ori mai mult”, a anuntat ieri senatorul republican de Mississippi Thad Cochran, explicand astfel de ce Casa Alba intentioneaza sa propuna acordarea suplimentara de fonduri.