Intreprinzatorii privati sunt in mare impas. „Suntem realmente speriati. Incepem sa avem mari probleme de predictibilitate. In conditiile in care companiile romanesti scumpesc saptamanal carburantii, facem afaceri intr-o permanenta stare de nesiguranta”, spun oamenii de afaceri.

Aprovizionarea cu materii prime este una dintre problemele punctuale cu care se confrunta intreprinzatorii. La nivelul IMM, nu exista resurse suficiente sa se faca aprovizionare in avans, sustine Radu Nicosevici, reprezentantul intreprinzatorilor timisoreni.

Sunt multi cei care, la gandul ca preturile la carburanti vor creste in continuare si vor influenta costurile cu transportul, merg pe varianta aprovizionarii cu materii prime in acest moment. „Nimeni nu stie insa daca aceasta este o decizie corecta.

Totul depinde de evolutia preturilor”, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). Cum sa te pozitionezi cu preturile tale de vanzare pe piata este o alta problema de care se lovesc micii intreprinzatori.

„Daca cresti acum preturile, risti sa fii aruncat de pe piata. Daca nu le majorezi, ramai in urma si ajungi sa inchizi portile”, explica Pogonaru dilema intreprinzatorilor.

In opinia sa, exista riscul ca intreprinzatorii privati sa intre in panica si sa umfle preturile, pentru a avea siguranta ca incorporeaza astfel toate cresterile de preturi. Radu Nicosevici este de parere ca microintreprinderile vor avea cel mai mult de suferit. „Micii intreprinzatori vor capota.

Au sanse foarte mici de supravietuire. Nu pot sa creasca preturile pentru ca nu stau bine cu vanzarile. Pentru acestia, nu exista alta solutie decat sa renunte la afaceri”, a afirmat reprezentantul intreprinzatorilor timisoreni.

Cu sprijinul oamenilor de afaceri, un guvern inteligent ar trebui sa ia masuri in vederea rafinarii unei cantitati cat mai mare de titei in tara, considera Cristian Parvan, secretar general al AOAR.

In opinia sa, un program national de reducere sistematica a consumului energetic este solutia pentru ca Romania sa nu sufere de pe urma unei crize a titeiului. „Trebuie sa invatam sa utilizam alte surse de energie. Suntem energointensivi. Consumam de doua ori mai mult decat competitorii nostri din Vest.

Se impune o politica clara, de firma si de stat, de realizare a investitiilor in vederea reducerii consumului energetic”, a afirmat Parvan.

El se asteapta ca intreprinzatorii – si vor fi multi la numar – care nu sunt in stare sa-si introduca in costuri noul nivel de cheltuieli energetice sa-si inchida portile.