Ministrul Educatiei, Mircea Miclea, a trecut de la vanzarea iluziilor de dublare sau triplare a salariilor profesorilor, la actiuni mai concrete pentru obtinerea a 5% din PIB pentru Educatie.

In conferinta de presa de la PD, ministrul si-a prezentat realizarile, avand in opisul agendei patru puncte ale programului de guvernare: calitatea in invatamant, compatibilizarea europeana a invatamantului superior in vederea aderarii, descentralizarea si bugetul Educatiei. Pentru proiectul de buget, Miclea va cere 5% (n.n.

– in cadrul negocierilor cu UE ne-am angajat ca, pana in 2007, vom aloca Educatiei 6% din PIB), situatie in care majorarea salariilor cadrelor didactice se va realiza, „urmand axa pregatire profesionala (grade didactice, vechime) si calitate a procesului instructiv-educativ”.

In strategia de descentralizare a invatamantului preuniversitar exista enuntat principiul posibilitatii majorarii diferentiate a salariilor dascalilor in functie de performanta profesionala.

Ideea a aparut si ca o consecinta a situatiei existente in acest an, cand elevii a 193 de scoli nu au fost capabili sa promoveze testele nationale din cauza prestatiei lamentabile a dascalilor din acele scoli. Lui Mircea Miclea i se pare inadmisibil ca unui profesor ai carui elevi sunt submediocri sa i se mareasca salariul.

Deocamdata, marirea diferentiata a salariilor este doar un principiu de lucru, in perioada urmatoare definitivandu-se si modalitatile in care respectiva intentie va putea fi materializata legislativ.