Japan Credit Rating Agency (JCR) a anuntat imbunatatirea rating-ului acordat Romaniei

de     HotNews.ro
Vineri, 9 septembrie 2005, 0:00Agentia internationala de rating Japan Credit Rating Agency (JCR) a anuntat astazi, 9 septembrie 2005, imbunatatirea rating-ului acordat Romaniei, pana la categoria de risc aferenta nivelului investitional (investment grade), caracteristic tarilor cu o solvabilitate acceptabila pentru marea majoritate a investitorilor.

Dupa Fitch si Standard&Poor’s, JCR devine astfel a treia agentie de rating internationala care isi schimba substantial perceptia asupra Romaniei clasificand-o in categoria tarilor cu nivel investitional, creand premisele diversificarii bazei investitionale pentru instrumentele emise de statul roman cat si a cresterii investitiilor straine directe in Romania.

JCR a imbunatatit ratingul astfel:
- Imprumuturi suverane pe termen lung, in valuta: de la BB+ la BBB-.
- Imprumuturi suverane pe termen lung, in moneda locala: de la BBB- la BBB.

In opinia analistilor agentiei de rating japoneze, decizia are la baza probabilitatea foarte mare ca Romania sa devina membra a Uniunii Europene in ianuarie 2007, dupa ce a semnat Tratatul de Aderare in 25 aprilie 2005. Analistii se asteapta ca Guvernul sa continue accelerarea.

Totodata, JCR subliniaza necesitatea imbunatatirii factorilor calitativi, asteptandu-se ca guvernul sa-si concentreze atentia pe reforma in justitie si accelerarea competitiei, cerinte care trebuie indeplinite inaintea aderarii la Uniunea Europeana.

JCR estimeaza ca Romania va continua sa inregistreze o crestere economica de peste 5% anual pana in anul 2008, in timp ce rata somajului va fi de aproximativ 6.5% la sfarsitul anului 2005, datorita faptului ca procesul de restructurare a personalului va avea loc in principal in sectorul public.

Desi inflatia ramane una din problemele serioase cu care se confrunta tara, ea a scazut treptat datorita pe de o parte aprecierii leului, iar pe de alta parte unei politici monetare prudente si intensificarii competitiei pe piata de retail interna.

In privinta impactului reformei fiscale realizata, in principal, prin introducerea taxei unice pentru impozitul pe venit si diminuarea impozitului pe profit la nivelul de 16%, JCR subliniaza cresterea bazei de impozitare si reducerea evaziunii fiscale, cu efecte pozitive asupra gradului de colectare a veniturilor.

Astfel, opinia agentiei japoneze este ca tinta de deficit bugetar revizuita la 1% pentru anul 2005 este fezabila, in timp ce ponderea datoriei publice in PIB va continua sa se mentina scazuta pe termen mediu si lung avand in vedere procesul de consolidare fiscala, veniturile estimate a fi incasate din privatizare cat si cresterea economica prognozata.

Analistii agentiei japoneze estimeaza ca volumul intrarilor de investitii straine directe se va mentine la un nivel comparabil cu cel record inregistrat in 2004, daca privatizarea BCR va fi finalizata in acest an, subliniind astfel lipsa problemelor privind finantarea deficitului de cont curent in contextul imbunatatirii conditiilor de tranzactionare aferente obligatiunilor romanesti pe pietele

internationale de capital.

In contextul unei ponderi a creditului neguvernamental de 17,5% din PIB, mult sub nivelul celui aferent tarilor din Europa Centrala si de Sud-Est, JCR estimeaza ca putin probabila o supraincalzire a economiei in Romania urmare a cresterii creditului acordat de banci.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


61 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by