La emisiunea “Of, presa mea”, realizata de Mircea Toma la Realitatea TV, una dintre problemele discutate a fost imposibilitatea de a publica unele anchete in publicatiile sau pe posturile TV din Romania. Cauza? Faptul ca persoanele vizate de aceste anchete platesc reclama si, ca atare, nu pot fi deranjate. Ca urmare, unele anchete pot fi publicate doar pe internet.

Acesta a fost cazul materialului intitulat Regulile pietei energetice din Balcani sint stabilite la Londra, realizat de jurnalistul CJI Paul Radu si publicat de Anchete.ro si de Hotnews.ro.

Manuela Preoteasa - EurActiv Romania, Adriana Saftoiu – purtator de cuvint al presedintelui, Paul Radu – jurnalist CJI, au discutat in aceasta emisiune despre transparenta din mass-media romanesti. Una dintre chestiunile delicate este chiar numele reale al proprietarilor de ziare, posturi radio sau TV, nume care deseori se ascund in spatele unor firme off-shore, imposibil de depistat.

Adriana Saftoiu a precizat ca presedintele Traian Basescu a discutat cu reprezentantii COM despre transparenta mass-media, reiterind aprecierea sa fata de ziarele si televiziunile care isi separa interesele private de demersurile jurnalistice.

Paul Radu a declarat ca, in urma unei cercetari despre presa, a ajuns la concluzia ca exista grupuri de interese clare inclusiv in presa locala din Romania. Manuela Preoteasa a vorbit despre declararea surselor de finantare de catre institutiile mass-media.

Constitutia, la art. 30 (5) prevede ca "legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii".