Premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentat, la Brasov, trei dintre motivele pentru care fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a fost demis din functie. Primul-ministru a sustinut ca Ionut Popescu este vinovat de slaba capacitate de administrare a ministerului, mai ales ca ,in sapte luni nu s-a intalnit niciodata cu secretarii de stat si cu directorii din minister".

O alta culpa a fostului sef de la Finante este neglijarea relatiilor externe, premierul exprimandu-si nemultumirea ca, de la instalare si pana la inlocuirea ministrului, acesta nu a avut nici o intalnire cu comisarul european pentru politici fiscale si nici cu alti reprezentanti ai institutiilor financiare internationale.

Ultima suparare a premierului, dar nu cea de pe urma, este faptul ca Ionut Popescu s-a dovedit a fi neascultator fata de deciziile Guvernului: "Nu este normal ca anumite decizii luate de Executiv sa nu fie puse in practica de un ministru al Guvernului. De exemplu, aplicarea noilor cote de impozitare la dobanzi si investitii de capital.

Masurile trebuiau introduse la 1 aprilie, ministrul a promis ca le va introduce de la 1 iulie si, pana la urma, suntem nevoiti sa le aplicam de la 1 ianuarie anul viitor".

Adevarul: Cum comentati declaratiile premierului privind motivele remanierii dumneavoastra?

Ionut Popescu :Este jenanta polemica aceasta cu premierul, mai ales dupa ce a promis mari dezvaluiri, iar acestea au fost ca nu m-as fi intalnit eu cu secretarii de stat. In primul rand, acestea nu sunt adevarate. Ma intalneam cu secretarii de stat si cu directorii in fiecare zi, evident cu cei cu care aveam treaba si, periodic, cu secretarii de stat. Apoi s-a referit la Almunia (n.red.

- Joaquin Almunia, comisar european pentru economie si finante). Eu m-am intalnit cu el inca de la reuniunea din primavara a FMI, iar premierul stia aceasta, pentru ca fiecare ministru cand se intoarce dintr-o deplasare face un raport. Ma rog, poate nu a avut timp sa-l citeasca.

Adevarul: O chestiune de rea-credinta?

Ionut Popescu :E greu sa categorisesc daca este sau nu rea-credinta pentru ca, repet, toata polemica mi se pare jenanta.

Adevarul: Vi s-au reprosat intarzieri la majorarea impozitelor din dobanzi si castiguri din capital, mai intai de la 1 aprilie, apoi de la 1 iulie.

Ionut Popescu :Nu poate un ministru singur sa impuna un impozit. A fost aprobata Ordonanta de Guvern (n.red. - cea care prevedea respectivele majorari), aceasta intra in vigoare ime- diat, dar dupa aceea trece si prin Parlament.

Au intrat in vigoare unele masuri de la 1 aprilie, iar pentru celelalte, pentru ca in Senat se modificasera unele prevederi fata de ordonanta, am decalat termenul de aplicare, de-oa-rece, altfel, am fi bulversat piata complet. S-ar fi ajuns sa se aplice forma ordonantei cateva saptamani, pana trecea prin Parlament, iar dupa aceea ar fi trebuit aplicata in alt mod.

Totusi, premierul stia, caci il tineam la curent cu toate acestea.

Adevarul: Ati afirmat ca unele masuri dispuse de premier nu puteau fi aplicate caci acesta le schimba saptamanal, daca nu cumva zilnic. Aveti exemple?

Ionut Popescu :Nu vreau sa insist, dar s-a vazut mai ales cu demisia. Eu, din pacate, am avut multe astfel de situatii si as aminti-o doar pe aceasta cu TVA, care ba creste, ba nu creste.

Adevarul: Va mentineti afir-matiile potrivit carora ati fost remaniat in urma dorintei dvs. de a schimba inalti functionari ai Vamii?

Ionut Popescu :Am spus de la inceput ca este o ipoteza care trebuie luata in calcul. S-a vazut acum ce imi reproseaza pre-mierul, iar timp de opt luni nu mi-a spus aceste lucruri. Mi se par jenante si nu voi mai continua polemica, caci nu vreau sa ne ridicam poalele in cap.