Presa ucraineana a calificat drept ,tardiva" decizia presedintelui Viktor Iuscenko de a demite guvernul condus de Iulia Timosenko, apreciind ca aceasta hotarare ar putea destabiliza majoritatea creata in urma ,revolutiei portocalii".

,Cu siguranta, este bine ca presedintele si-a asumat rolul de dresor de lei, care intra in cusca si pocneste din bici", scrie cotidianul Gazeta, care se intreaba totusi ce consecinte va avea aceasta actiune.

PreSedintele incearca sa-Si refaca imaginea

Criza politica din Ucraina se deruleaza pe fondul unui marasm economic. Cifrele arata o scadere la jumatate a cresterii economice fata la anul trecut, in timp ce inflatia este in floare. Ezitarile guvernului fata de ,privatizarile frauduloase" din timpul regimului Kucima, una din temele favorite ale ,revolutiei portocalii", au descurajat investitorii.

Potrivit sondajelor de luna trecuta, 43% dintre ucraineni considera ca Ucraina se indreapta intr-o directie gresita, fata de 23%, in aprilie. In acest context, decizia lui Iuscenko de a schimba guvernul poate fi interpretata si ca o incercare de a-si reface imaginea si de a pregati viitoarea echipa care se va prezenta la alegerile legislative din martie.

La Moscova, demiterea guvernului Timosenko este interpretata ca fiind debutul campaniei electorale pentru legislativele din martie 2006.

Echipa ,revolutiei portocalii" a preferat sa se divizeze, deoarece ,pretul victoriei este prea mare pentru a fi impartit cu altcineva", sustin politologii rusi, vorbind de cele doua clanuri rivale de la Kiev - cel al Iuliei Timosenko si cel al secretarului Consiliului de Aparare si Securitate, Petro Porosenko, considerat de multi eminenta cenusie a puterii ucrainene.

,Viitoarele alegeri vor decide cine va forma guvernul si cine va fi seful in tara", scrie Kommersant.

,Popularitatea Iuliei Timosenko o depaseste astazi pe cea a lui Viktor Iuscenko", subliniaza ace-lasi ziar, apreciind ca aceasta are sanse ,de a reveni in postul de premier", in timp ce Iuscenko risca ,sa piarda tot ceea ce a castigat" in timpul ,revolutiei portocalii", chiar daca ramane presedinte.

SUA Si UE apreciaza nuanTat criza de la Kiev

In timp ce SUA considera demiterea guvernului Timosenko ,un exercitiu democratic obis-nuit", Comisia Europeana i-a cerut liderului ucrainean sa asigure stabilitatea si continuitatea tarii. ,Presedintele Iuscenko a castigat alegerile promitand un program de reforme, eradicarea coruptiei si o politica a mainilor curate.

Suntem increzatori ca acestea vor ramane in continuare principiile directoare ale presedintiei sale", a declarat Emma Udwin, purtator de cuvant al comisarului european pentru relatii externe, Benita Ferrero-Walden.