Secretarii de stat si sefii agentiilor nationale nu sunt singurii care asteapta un verdict de la conducerile partidelor din coalitia guvernamentala in privinta functiilor pe care le ocupa. O data cu analiza activitatii lor, saptamana viitoare vor intra sub lupa si prefectii.

Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, este cel care se ocupa cu evaluarea muncii prefectilor, pregatind un raport complet pentru premierul Tariceanu.

Intrebat care este stadiul acestei aprecieri, Dobre ne-a declarat ca este un proces ce va tine cont de intreaga activitate a reprezentantilor guvernului in teritoriu, dar mai ales de modul cum acestia au gestionat criza inundatiilor.

"Nu am auzit nici o discutie, daca se va tine cont sau nu de algoritmul politic la schimbarea prefectilor si nu doresc sa dau nici un pronostic", a spus secretarul de stat.

Se pare insa ca cine sapa groapa altuia cade singur in ea, daca ar fi sa ne luam dupa zvonul care il da ca sigur "remaniat" pe Dobre din functia de secretar de stat de la Ministerul Administratiei si Internelor, ulterior acesta urmand sa fie plasat intr-un post strategic la AVAS.

La randul sau, vicepresedintele PD Ioan Oltean ne-a declarat ca bilantul pe care il va prezenta Paul Dobre, alaturi de punctele de vedere ale propriilor parlamentari si semnalele primite din teritoriu, vor constitui "grila de punctaj" a activitatii prefectilor. "Se va discuta fiecare caz individual si nu va conta algoritmul politic", spune vicepresedintele PD.

Daca liderii democrati care fac parte din Biroul Permanent National al PD se vor intruni saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a lua in dezbatere prestatia de pana acum a prefectilor nominalizati de partid, liberalii se gandesc sa-i schimbe in primul rand pe prefectii de Braila - Nicolae Mitroi si pe cel de Vaslui - Paul Toderica.

Tot liberal este si prefectul de Alba, a carui situatie depinde, in mare masura, de seful sau direct pe linie de partid, presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, ministrul apararii.

Hotararile definitive, saptamana viitoare

Liderii democrati care fac parte din Biroul Permanent National al PD se vor intruni saptamana viitoare, cel mai probabil miercuri, pentru a lua in discutie prestatia de pana acum a secretarilor de stat si a prefectilor nominalizati de partid.

Prinsi cu deschiderea anului scolar, membrii Biroului Permanent Central al PNL, cei care vor avea ultimul cuvant in evaluarea reprezentantilor liberali in teritoriu, vor amana discutiile pentru saptamana viitoare, miercuri sau joi fiind datele avansate de secretarul general al PNL, Dan Motreanu.

Liberalii au deja doi viitori ex-prefecti

Surse liberale ne-au declarat ca in capul listei se afla in primul rand prefectii Nicolae Mitroi - Braila si Paul Toderica - Vaslui.

Nicolae Mitroi ar putea fi sacrificat pentru a linisti apele in Alianta PNL-PD. In luna aprilie, prefectul a avut anumite rezerve in privinta unora dintre persoanele propuse de democrati ca directori la serviciile deconcentrate, declansand astfel un scandal la nivel local.

Printre nominalizarile blocate de prefect se numarau acelea pentru sefii de la Inspectoratul Scolar, Garda de Mediu si Agentia pentru Protectia Mediului. "Sa nu-si inchipuie nici prefectul Mitroi si nici altcineva de la PNL, de pe-acolo, ca eu sunt pacaliciul lor sau o marioneta.

Mi se pare o chestie pur si simplu deplasata sa blocheze documentele si sa nu-mi spuna nimic", declara la acea vreme presedintele PD Braila, deputatul Horia Vasiloiu.

Prefectul Paul Toderica a devenit "persona non grata" in PNL dupa ce numele sau a fost vehiculat in mai multe scandaluri care au intrat si in atentia Biroului Permanent al PNL, Dan Motreanu declarand ca Toderica "este in carti pentru remaniere".

La Alba, situatie neclara

Tot liberal este si prefectul de Alba, a carui situatie depinde, in mare masura, de seful sau direct pe linie de partid, presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, ministrul apararii. Acesta a fost cel care l-a ajutat sa primeasca functia de reprezentant al guvernului in judetul Alba, in ciuda varstei fragede si a lipsei de experienta.

Cei doi au fost asociati intr-o "afacere" in 2004, despre care cotidianul nostru a scris pe larg. Pe vremea aceea, Atanasiu era presedinte al Consiliului Judetean Alba, iar Covaciu - consilier judetean.

Cei doi au reusit sa convinga mai multi primari din judet sa incheie contracte de consultanta cu o firma proaspat infiintata, iar Atanasiu le-a promis ca vor primi fonduri de la CJ pentru a putea plati contractul. Conform unei declaratii scrise chiar de catre un primar PNL, "Domnul presedinte al CJ (Teodor Atanasiu, n.red.) mi-a promis ca la prima rectificare pozitiva va aloca suma necesara".

Afacerea a intrat si in vizorul PNA, dar intre timp Atanasiu fusese numit ministru. Procurorii PNA din Alba au descoperit ca faptele "nu exista", lucru perfect normal in Romania.

Surse din cadrul organizatiei judetene a PNL ne-au declarat ca, acum, Atanasiu este "pornit" pe Covaciu. Motivul: prefectul, sustinut puternic de mama sa, unul dintre cei mai bogati oameni de afaceri din judet, ar vrea sa-i ia locul de presedinte la PNL Alba lui "Teo". Pentru aceasta, Covaciu se afla in plin proces de constructie a unui miniimperiu mediatic, care sa-l sprijine.

Intre timp, in media nationala au aparut diverse informatii incomode pentru ministru, menite sa-l discrediteze, a caror sursa se afla in Alba Iulia.

Deocamdata, Atanasiu nu a discutat cu conducerea PNL despre o eventuala schimbare din functie a lui Covaciu, ne-a spus o sursa foarte bine informata de la varful partidului. "Poate chiar vrea sa-l sprijine pe Covaciu sa ramana in functie.

De la 1 ianuarie, devine functionar public si atunci nu mai reprezinta nici un pericol din punct de vedere politic", ne-a declarat, amuzat, interlocutorul nostru. Ramane de vazut daca ministrul apararii este dispus sa astepte.

Democratii au batai de cap

Lista cu prefectii democrati care au sanse sa fie schimbati este un mister inclusiv pentru multi dintre oamenii de la varf din PD.

Asta nu inseamna ca nu ar exista candidati, dar unii dintre ei beneficiaza de sustinere serioasa, cum ar fi cazul cumatrului presedintelui Basescu, Ion Carstoiu, prefect de Arges, care a ocupat functia dupa ce acelasi Basescu l-a scos, cu scandal, de pe primul loc al listei pentru Camera Deputatilor, la ultimele alegeri.

Unul dintre cei care vor da prost in evaluarea secretarului de stat de la Ministerul Administratiei si Internelor, care va contabiliza modul in care prefectii s-au descurcat la inundatii, este prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. In toiul inundatiilor, Giugea a decis ca este obosit si a plecat in concediu.

Abia dupa ce a izbucnit un adevarat scandal in presa pe acesta tema, prefectul Giugea s-a intors la post si a convocat un comandament de urgenta.

Un alt potential viitor fost prefect este Cristian Marius Vladu, titularul de la Hunedoara. Conform informatiilor din presa, acesta l-a calcat pe bataturi pe ministrul transporturilor, Traian Dobre, in timpul destul de recentei greve a ceferistilor.

Provenit si el de la CFR, se pare ca Vladu (ajutat de seful sau de cabinet, fost lider sindical CFR) a dat prea mult ajutor grevistilor pentru a fi pe placul ministrului.

Nici prefectii UDMR nu au somnul usor

Prefectul UDMR de Bistrita-Nasaud, Ioan Szilagyi, a avut ciocniri destul de puternice cu reprezentantii organizatiei judetene a liberalilor. Intre PNL si UDMR s-au creat discutii legate de intentia prefectului de a da aviz favorabil unui reprezentant al Uniunii pentru postul de director al Directiei Sanitar-Veterinare, post ocupat de un liberal.

Totodata, penelistii bistriteni s-au declarat recent foarte nemultumiti de "lipsa de fermitate" a prefectului Szilagyi Ioan, precizand ca acesta a ezitat foarte mult in schimbarea sefilor de institutii descentralizate.

Prefectul de Covasna, Gyorgy Ervin, a fost contestat de societatea civila romaneasca din judet. Liderii a noua fundatii si ligi romanesti din Covasna i-au solicitat premierului Calin Popescu Tariceanu destituirea prefectului Gyorgy Ervin, sustinand ca acesta ar fi materializat "demersuri ce vizeaza infaptuirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice".

Nemultumitii au atras atentia asupra schimbarii componentei comisiilor pentru analiza proiectelor de stema a judetului si a localitatilor, precum si al celei de atribuire de denumiri de strazi, "prin eliminarea nejustificata a specialistilor de nationalitate romana".

De asemenea, la sfarsitul lunii iunie, societatea civila romaneasca l-a acuzat pe prefect pentru faptul ca a refuzat sa atace in contencios administrativ hotararea Consiliului Local Ilieni de infiintare a unei asociatii microregionale care, potrivit declaratiei date presei de catre primarul comunei Ilieni, urma sa serveasca pentru infaptuirea autonomiei teritoriale.