Duminica se implinesc patru ani de la atentatele de la 11 septembrie. Ceremoniile programate vor fi insa umbrite de tristetea provocata de Katrina, iar specialistii avertizeaza ca pericolul nu a trecut. Oceanul Atlantic a intrat in cea mai intensa faza ciclonica, uraganul Katrina fiind numai una dintre catastrofele naturale care vor lovi America.

William Gray, expert la Universitatea Colorado, este de parere ca sunt 75 la suta sanse ca, in urmatoarea luna, un nou ciclon sa loveasca puternic SUA. "Sezonul" 2005 a fost atipic, pentru ca aceste fenomene se formeaza in general in luna iunie si scad o data cu apropierea toamnei.

In fiecare an, in iulie de exemplu, doua cicloane, de categoria 4, Dennis si Emily, se formeaza in Oceanul Atantic. Dar anul acesta, regulile nu s-au aplicat, una dintre cauzele probabile fiind incalzirea globala. Dupa Katrina, Golful Mexic si coasta de Est a SUA au fost din nou in pericol, ieri, o data cu apropierea uraganului Ophelia, cu rafale de vant de peste 120 de kilometri pe ora.

Centrul national pentru uragane (NHC) nu a stiut traiectoria acestuia, anuntand numai ca a trecut de la "rangul" de furtuna tropicala la cel de uragan. Din fericire insa, pe masura ce s-a apropiat de coastele Americii, intensitatea a scazut, Ophelia transformandu-se inapoi in furtuna tropicala si indepartandu-se de pamant.

Intre timp insa, americanii continua sa sufere de pe urma Katrinei. Pericolul toxicitatii nu a trecut, iar expertii financiari apreciaza costurile totale ale devastarilor produse de uragan la peste 100 miliarde de dolari. In conditiile in care Congresul de la Washington a deblocat un ajutor de urgenta de 51,8 miliarde de dolari. George W.

Bush a multumit pentru rapiditatea cu care s-a votat pachetul financiar, dar a avertizat ca "sunt necesare resurse suplimentare".