Ca de obicei, este suficient ca Traian Basescu sa ridice o problema la adresa unei institutii, ca acel organism sa sara in sus si sa spuna: "Asa e, si noi ne-am gandit la acest aspect". Nu face nota discordanta nici Consiliul Concurentei. Cum a cerut seful statului sa fie verificat modul in care se calculeaza pretul benzinei, institutia respectiva a replicat: "da domne'. stiam.

Eram cu ochii pe ei". Pe cine o sta cu ochii Consiliul Concurentei, nu stiu. Poate pe producatorii de ace si brice sau de nasturi cu patru gauri. Ca nu cumva acestia sa se organizeze in carteluri. Pentru ca, altfel, chiar si un orb ar vedea ca Romania e patria activitatilor monopoliste. Operatorii de cablu tv. si-au impartit teritoriile si dicteaza preturile dupa bunul plac.

Poti sa treci de la un operator la altul daca esti nemultumit? Nici pomeneala. Dar Consiliul Concurentei nu stie acest lucru. Producatorii de ciment vand mai scump in tara decat la export. Dar cine sa-i vada? Cand s-au privatizat serviciile publice, s-au vandut operatorilor inclusiv retelele de distributie.

in aceste conditii, si sa vrea, o noua companie de gaze sau de apa sau de energie termica nu poate aparea pe piata deoarece nu poate opera pe infrastructura vanduta deja. in aceste conditii, operatorul poate dicta ce pret doreste deoarece nu poate fi inlocuit.

De ce nu s-a sesizat Consiliul Concurentei si nu a propus ca retelele de transport gaze, apa sau canal sa ramana la municipalitate? Din indolenta sau din interes. Acum ne-a lovit monopolul benzinei. Ce facem? Asteptam celelalte lovituri?