11 septembrie, zi neagra in istoria Statelor Unite. In urma cu 4 ani Turnurile gemene, cladirile, cele mai inalte ale New Yorkului, considerate simbol al Americii au fost distruse de atacul unor avioane de pasageri, deturnate de catre membri ai retelei teroriste Al-Qaida.

Astazi, intrega America isi plange mortii pe fondul incercarilor de a-si reveni dupa un alt dezastru, trecerea uraganului Katrina.

In acest an, autoritatile au decis ca ceremoniile sa ramana discrete. La ora locala 8:46, 15:46 ora Romaniei, momentul in care primul dintre cele patru avioane deturnate a lovit turnul de nord de la World Trade Center, la New York, va fi tinut un moment de reculegere. Apoi sunt citite numele celor 2750 de victime inregistrate in atacurile din acest oras.

In acelasi moment, la Washington, presedintele George W. Bush va tine un moment de reculegere.

Unul dintre avioane, un Boeing 767 al companiei American Airlines zbura dinspre Boston.

Atacul s-a produs la primele ore ale diminetii de 11 septembrie 2001, cand angajatii isi incepeau o noua zi de munca. Primul avion a intrat in primul turn cu putin inainte de ora noua dimineata si, la putin timp, un alt avion intra in al doilea turn.

Cei aproximativ 6 mii de oameni aflati deja la munca in cladiri, unde se aflau sedii ale birourilor unor importante intreprinderi financiare erau socati si se aruncau in gol pe ferestre.

In turnurile gemene lucrau in total circa 50.000 de persoane.

O alta tinta a atacurilor teroriste a fost, in aceeasi zi, Pentragonul. Un avion s-a prabusit asupra cladirii diin Washington.

In Pennsylvania, oficialii aeroportului Somerset County au informat ca un avion se prabusise in nord, la circa optzeci de mile la sud-est de Pittsburg.

Un avion Boeing 757-200 al American Airlines a fost deturnat de teroristi sinucigasi. Aproape 200 de persoane au fost ucise in atentatul de la Pentagon.

In atentatele teroriste care au lovit America in 11 septembrie 2001 au murit aproape 3000 de oameni, intre care si sute de pompieri veniti sa-i salveze.

Atacurile din 11 septembrie au fost revendicate de gruparea terorista, Al-Qaida, in frunte cu liderul Osama Bin Laden.