In jur de 400 de spitale urmeaza sa fie privatizate. Astfel, majoritatea romanilor ar urma sa fie tratati la privat. CNAS va plati pentru un pachet minim de servicii. La stat vor ramine doar serviciile de urgenta.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat ca privatizarea spitalelor de stat, sau a unor sectii din cadrul acestor unitati este o parte componenta din reforma sistemului sanitar din Romania. Pentru a linisti spiritele, a mai precizat ca spitalele de urgenta vor ramine in proprietatea statului roman, iar privatizarea celorlalte se va face doar cu conditia pastrarii destinatiei lor.

Din totalul de aproape 450 de spitale, 50 urmeaza sa ramina la stat.

Consultatii numai pe asigurari private

„Privatizarea integrala a unui spital e mai putin probabila, dar nu imposibila. Romania are peste 100 de spitale, din 450, care nu isi pot acoperi cheltuielile. Privatizarea lor reprezinta o solutie“, spune Sorin Paveliu, deputat PNL si initiator al Legii spitalelor.

Pe linga trecerea unei intregi unitati sanitare de la stat in domeniul privat, politica ministeriala mai prevede si posibilitatea infiintarii unor sectii private, acolo unde exista o cerere de servicii care depaseste oferta sustinuta de Casa Nationala de Asigurari.

Serviciile furnizate de aceste sectii private urmeaza a fi suportate fie prin intermediul asigurarilor de sanatate private, fie prin plata directa de catre bolnavi. Spitalul respectiv urmeaza a incasa chirie de pe urma folosirii spatiului de catre aceste sectii.

Suma fixa de la stat, cu completare de la privat

Potrivit lui Nicolaescu, asigurarile sociale de sanatate vor acoperi doar un pachet de servicii, urmind ca diferenta pina la valoarea prestatiei fiecarui furnizor de servicii medicale si farmaceutice, dar si achitarea acelora care nu sint prevazute in planul social de asigurari sa fie suportate prin asigurari private de sanatate.

„Acestea vor contribui la diminuarea platilor informale pe care pacientii le acorda personalului medical“, a adaugat ministrul. O noutate pentru pacienti o va constitui faptul ca si la stat, dar si la privat, ei vor primi la externare un document prin care le va fi adus la cunostinta costul complet al serviciilor de care au beneficiat.

CNAS cumpara servicii de la spitalele private

Relatia dintre sistemul de stat si cel privat este mediata in domeniul sanatatii de catre Casa Nationala de Asigurari, iar conceptul de spital privat nu inseamna automat ca romanii vor trebui sa bage mereu mina in buzunar, daca au asigurare doar la stat. „Casa de Asigurari cumpara servicii.

Nu conteaza cine le furnizeaza, le pot furniza si spitalele private“, declara Cristian Vladescu, presedinte CNAS. „Daca spitalele private vor face contract cu Casa, ele vor trebui sa respecte contractul-cadru“, a mai adaugat el.