Filmul de dragoste al lui Ang Lee, „Brockeback Mountain“, a luat „Leul de Aur“ la Festivalul de la Venetia, desi favorita era pelicula cu subiect politic „Good Luck and good night“, regizata de George Clooney.

Anul acesta, filmele-vedeta la Festivalul de la Venetia, cel mai batrin de pe continent, nu au venit din Europa, ci din SUA. Inca de la inceput, „Good Luck and Good Night“ a fost favorit intre cele 18 productii inscrise in competitie. Clooney a pierdut insa trofeul in fata unui alt regizor american, Ang Lee.

Filmul acestuia, „Brockeback Mountain“, a facut vilva si cu subiectul sau controversat - dragostea homosexuala. Convins ca iubirea nu are de a face cu prejudecatile, regizorul a avut succes cu povestea celor doi cowboy indragostiti unul de celalalt, in America anilor ’60.

Clooney, marele invins

Pelicula lui Clooney a devenit marea invinsa, cu toate ca a fost in centrul atentiei si aprecierii criticilor. In „Good Luck and Good Night“, un jurnalist al canalului de televiziune CBS duce o campanie impotriva senatorului Joseph McCarthy, presedintele Comisiei pentru activitati antiamericane.

Aceasta comisie a provocat o adevarata vinatoare de vrajitoare in anii ’50 impotriva comunistilor, presupusi sau reali. Desi filmul a ratat „Leul de Aur“, actorul David Strathairn a luat, cu rolul jurnalistului, Premiul pentru intepretare masculina.

Francezii vin dupa americani

Tot un film american, „Mary“ de Abel Ferrara, a fost distins cu Premiul special al juriului. Personajele lui Ferrara, actori ei insisi, nu se mai pot desprinde de roluri dupa ce joaca intr-un film despre Iisus Hristos.

Actrita care a interpretat-o pe Maria Magdalena refuza sa se intoarca la New York dupa filmari si pleaca la Ierusalim. Dupa americani, francezii au fost preferatii festivalului.

Philippe Garrel a reusit, cu „Les amantes reguliers“, sa primeasca Premiul special pentru regie. Tot un premiu special a fost luat si de actrita franceza Isabelle Huppert.

Ea joaca rolul principal intr-un film dupa nuvela „Intoarcerea“, scrisa de Joseph Conrad.