Iesenii au decontat din propriul buzunar miliarde in lei vechi pentru cladirea si amenajarea sediul megalomanic din strada Mihai Costachescu al Regiei Autonome Judetene de Apa-Canal Iasi.

Cea mai scumpa apa potabila din tara, intr-un judet bine reprezentat hidrografic, dar si imputarea apei pluviale, chiar si pe vreme de seceta, au virat in conturile RAJAC cele 103 miliarde lei necesare cochetului palat, suma cu mult mai mare decat ce a cheltuit regia pentru reabilitarea conductelor cu scopul de a reduce imensele pierde din

retea. Prioritara pentru conducerea RAJAC nu a fost, spre exemplu, stravechea retea de canalizare a orasului, care clacheaza – mai ales la periferie – la precipitatii abundente.

Imperios necesara a fost ispravirea sediului, deoarece „trebuie asigurate conditii optime angajatilor, care sa fie generatoare de randament si solutii tehnico-economice competitive”, dupa cum a afirmat conducerea RAJAC.

Cladire invelita in sticla si travertin, fantani arteziene in marmura, trepte din granit, mobila din lemn masiv si piele naturala, usi uriase din metal si sticla (pe alocuri securizata), balustrade din inox, ultrasofisticate camere video de supraveghere, adapost antiaerian modern, sistem de alarma impotriva incendiilor,

care se activeaza la aprinderea unei tigari, corpuri de iluminat science-fiction, tencuieli costisitoare, tavane cu design dadaist si presarate pana la refuz cu spoturi, pardoseli incalzite si elegant mochetate, toate aceste dotari cum n-a vazut nici Parisul erau de „stricta” necesitate pentru o regie de apa si canalizare.

Initial, investitia a fost estimata la 55 miliarde lei vechi. Pentru suma care s-a dublat in doi ani, nu a fost organizata o licitatie publica, dupa ce valoarea lucrarilor a depasit cu 50% pe cea contractata initial de un consortiu de firme. „Un sediu adecvat era important si pentru imaginea noastra.

Conteaza, atunci cand discuti cu cineva de afara, daca esti intr-un sediu ca vai de el sau intr-unul modern. La sediul asta nu mai lucram 30-40 de ani“, s-a justificat actualul manager, Ioan Toma, care l-a inlocuit in functie pe actualul primar PSD, Gheorghe Nichita.

Reprezentantul Guvernului in teritoriu, prefectul Radu Prisacaru, s-a aratat indignat de modul in care au fost ingropate miliardele de lei din bani publici, iesenii platind apa potabila, apa de ploaie si canalizare „la preturi mult peste cele reale”, dupa cum s-a exprimat.

In plus, seful judetului suspecteaza sefimea RAJAC ca „a facut investitii care nu se justifica”.