Procesarea plantelor textile aduce procesatorilor peste 19 milioane euro prin Sapard

de     Romania Libera
Luni, 12 septembrie 2005, 0:00


Prin Programul Sapard sunt disponibili peste 19 de milioane de euro pana in 2006 pentru depozitarea si procesarea plantelor textile, dar pana in prezent nu a fost depus nici un dosar pentru accesarea fondurilor din aceasta categorie. In cadrul Masurii 1.1.

Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole, submasura Plante textile se pot finanta proiecte care vizeaza investitii noi pentru constructia sau modernizarea cladirilor, masinilor, echipamentelor, cat si retehnologizarea celor existente pentru procesarea plantelor textile (in si canepa), dar si pentru procesarea, ambalarea, depozitarea si marketingul fibrelor
textile.

Initial, la acreditarea Masurii 1.1 din anul 2002 nu au fost prevazute fonduri pentru procesarea plantelor textile, dar la solicitarea patronatelor si asociatiilor din domeniu Agentia Sapard a propus in acelasi an Comisiei Europene includerea sectorului de plante textile in domeniile finantate.

In urma acceptului dat de forul european a fost adaugata o noua submasura pentru aceasta ramura de activitate cu o alocare financiara de 6% din totalul fondurilor disponibile pentru Masura 1.1.

Procesarea inului si a canepei este o oportunitate deosebita pentru demararea unei afaceri, mai ales in contextul in care pe piata europeana se constata un deficit de materii prime si fibre textile, iar Uniunea Europeana nu a impus cote de productie nici la cultivarea plantelor textile si fibre.

Romania a avut o suprafata semnificativa cu in si canepa inainte de 1990, dar pe parcurs cultivarea a devenit nerentabila din cauza inchiderii majoritatii topitoriilor de stat. Pentru a putea fi finantat un proiect depus in cadrul Masurii 1.1, el trebuie sa se incadreze
intre 30.000 euro si valoarea maxima eligibila si 2.000.000 euro, in conditiile in care un ajutor financiar nerambursabil nu poate depasi 50% din valoarea totala eligibila a proiectului.49 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi