Reputatul dirijor rus Valery Gergiev, directorul Orchestrei Filarmonice Kirov din Rusia, aflat la Bucuresti cu ocazia Festivalului International „George ENESCU”, a acordat vineri un interviu in exclusivitate pentru Radio Delta RFI, in care a impartasit viziunea sa

despre arta dirijorala, a vorbit despre relatia sa cu creatia enesciana si despre ce inseamna muzica in societatea moderna.

Intrebat care este legatura sa cu muzica lui Enescu, Valery Gergiev a declarat: „am inceput deja experienta mea vizavi de muzica lui Enescu si cu siguranta voi repeta aceasta Suita Numarul 1. Sper sa ascult o buna inregistrare cu opera « Oedip » si probabil acest lucru ma va insipra de asemenea sa intreprind ceva in acest sens”.

Despre activitatea dirijorala, Gergiev a spus: „dirijatul inseamna sa ai de-a face cu muzica si cu oamenii, si intr-un fel, inseamna a conduce catre acea schimbare catre mai bine. [...]

Este nevoie de un lider, asa dupa cum Leonard Bernstein a fost, care sa vorbeasca milioanelor de tineri si sa-i « converteasca » [...] intr-un fel de urmare « religioasa » a marii literaturi muzicale. Si cred ca aceasta s-ar putea realiza cu ajutorul marilor dirijori”.

„Muzica ne aminteste in continuare cat de mare poate fi cultura umana. Cred ca este unul din cele mai puternice semne ale maretiei sale. [...

] Trebuie ca muzica sa devina o putere vie si tocmai de aceea dirijorii ar trebui sa-si reaminteasca aceasta si sa o aduca in atentia publicului”, a mai precizat Gergiev in interviul realizat de Dan Parvu, in exclusivitate pentru Radio Delta RFI.

Interviul complet poate fi ascultat pe www.deltarfi.ro .

Valery Gergiev este unul dintre cei mai apreciati dirijori ai momentului, ce a lucrat de-a lungul carierei sale cu marii artisti ai lumii. Gergiev a sustinut concerte in Rusia, Germania, Franta, Olanda sau SUA. Este de asemenea dirijor al Operei Metropolitane din New York si al Rotterdam Philharmonic Orchestra.

Radio Delta RFI poate fi receptionat in Bucuresti pe 93,5 fm, in Iasi pe 97,9 fm, la Craiova pe 94,0 fm si in curand la Cluj pe 91,7 fm.