Franta da exemplu intregii Europe si intervine in forta pe piata petrolului. Sub presiunea unui pret din ce in ce mai mare la pompa, Guvernul de la Paris a amenintat ca va introduce o taxa suplimentara pe profiturile companiilor petroliere.

Rezultatul a aparut dupa numai cateva zile: gigantii BP si Total au anuntat ca vor ieftini carburantii.

Incurajati de aceasta reactie, guvernantii francezi fac pasul urmator si anunta posibilitatea de a reduce accizele pentru combustibilii folositi in agricultura.

Thierry Breton, ministrul finantelor de la Paris a stiut unde sa loveasca. In primele sase luni ale anului, Compania petroliera Total, a facut porfituri de 1,5 milioane de euro PE ORA.

Cu astfel de informatii, cand preturile de la pompa au ajuns la niveluri insuportabile saptamana trecuta, ministrul a anuntat public ca va introduce o taxa suplimentara pe profitul companiilor petroliere.

Nici nu au trecut doua zile, ca Total, dublat de British Petroleum, a anuntat ca reduce preturile cu 3 centi pe litru la benzina si 2 centi pe litru la motorina.

Pretul carburnatilor ii ingrijoreaza pe toti europenii. Ministrii de finante din Uniunea Europeana s-au reunit in week-end la Manchester si au vorbit despre impactul dezastruos pe care il vor avea preturile benzinei si motorinei asupra cresterii economice, dar nu au imbratisat solutia franceza.

Ministrii ar vrea mai degraba ca tarile OPEC sa mareasca productia.

Totusi, Belgia a anuntat deja ca va rambursa o parte din TVA pentru combustibilii de incalzire folositi de consumatorii casnici, iar Franta se gandeste deja la reducerea accizelor pentru combustibilii din agricultura, in asa fel incat fermierii sa nu fie prea afectati de scumpiri, stiut fiind faptul ca fermierii din Franta sunt

foarte zgomotosi, indiferent de motivul supararii lor.