Ambasada Marii Britanii a organizat o conferinta de presa pe tema imigratiei ilegale.La intalnire a participat Ministrul de Externe Vasile Blaga, ambasadorul Marii Britanii in Romania, Quinton Quayle si Ministrul Britanic al Emigratiei Tony McNulty.

Ambasada Britanica, Ministerul de Interne de la Londra si Organizatia Internationala pentru Migratie au lansat o campanie in Romania sub sloganul "Singura cale este cea legala". Rolul campanieri este constientizarea oamenilor asupra riscurilor la care se supun in momentul in care se decid sa intre pe teritoriul britanic in mod ilegal.

Ministrul Tony McNulty considera ca "Imigratia ilegala este o problema internationala care necesita solutii internationale. Cei care migreaza ilegal se afla intr-o situatie vulnerabila si pot fi victime ale abuzurilor si exploatarii, de aceea este important ca oamenii sa ia decizii in cunostinta de cauza."

In privinta ridicarii obligativitatii vizelor pentru Marea Britanie, Tony McNulty a afirmat ca acest lucru se va petrece in momentul in care Romania va fi membra a UE iar fluxul de migratie ilegala va fi tinut sub control.

Pe de alta parte Vasile Blaga a afirmat ca din punct de vedere al securizarii granitelor Romania are cea mai dificila misiune dintre tarile membre UE. Astfel in timp ce Polonia are de securizat aproximativ o mie de kilometrii de frontiera non-europeana Romaniei ii revin peste doua mii de kilometrii. Securizarea acestei lungimi presupune cheltuirea a peste un miliard de euro pana in anul 2010.