Presedintele Romaniei, Traian Basescu, efectueaza, in perioada 13-16 septembrie a.c., o vizita in Statele Unite ale Americii, prilejuita de participarea la lucrarile Summit-ului ONU se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale remis Hotnews.ro.

Delegatia oficiala condusa de seful statului roman se va afla la New York in zilele de 13 si 14 septembrie a.c., pentru a participa la lucrarile Summit-ului. La reuniune si-au confirmat prezenta peste 170 de sefi de stat si guvern.

Dincolo de semnificatia aniversara, Summit-ul urmeaza sa adopte decizii de reforma care, odata implementate, vor constitui cel mai profund proiect de transformare a Organizatiei Mondiale din istoria sa de 6 decenii.

Presedintele Traian Basescu va participa la sesiunea solemna de deschidere a Summit-ului ONU, va rosti in prima zi a lucrarilor o alocutiune in plen, va fi prezent alaturi de Secretarul General ONU si ceilalti 14 lideri mondiali si va interveni in lucrarile celui de-al 3-lea Summit din istorie al Consiliului de Securitate, dedicat identificarii unor modalitati intarite de combatere a

terorismului international si problematicii de prevenire a conflictelor. Seful delegatiei romane va participa la sesiunea speciala la varf cu tema “Finantarea Dezvoltarii” si va avea o serie de intrevederi bilaterale cu omologi si demnitari ONU.

Cu prilejiul vizitei, presedintele Romaniei va semna Conventia internationala pentru suprimarea actelor de terorism nuclear si Conventia privind imunitatile de jurisdictie ale statelor si proprietatii acestora.

Totodata, presedintele Traian Basescu urmeaza sa participe la receptia traditionala oferita de omologul sau american, George W. Bush. Presedintele Basescu are programata si o intalnire de lucru cu liderii principalelor organizatii evreiesti americane cu sediul la New York.

De asemenea, seful statului are programate intalniri bilaterale cu omologii sai din Irak, Republica Moldova, Finlanda, Brazilia, Africa de Sud, cu subsecretarul general ONU, administratorul Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, cu premierul Spaniei.

In continuarea vizitei in SUA, presedintele Basescu si delegatia oficiala a Romaniei se vor afla, in 15-16 septembrie a.c., la San Francisco si Detroit unde vor avea loc intalniri cu reprezentanti ai unor importante companii americane, precum si cu reprezentantii ai comunitatii romano-americane.

Seful statului va vizita Universitatea Standford si Institutul Hoover, respectiv arhivele romanesti, biblioteca si Turnul Hoover. Cu aceasta ocazie presedintele va sustine o alocutiune si va dialoga cu profesorii si studentii romani din zona San Francisco.