Cel mai recent Raport PNUD confirma existenta a doua Romanii, una bogata si una saraca, chiar daca ele nu sint repartizate exact asa cum le vedeau politicienii: una in mediul urban si alta in mediul rural. Iar decalajul intre acestea este in crestere.

„Rezultatele bune din cresterea economica nu se regasesc cu aceeasi intensitate in dezvoltarea umana din Romania“, a avertizat consilierul prezidential pe probleme economice, Theodor Stolojan.

Afirmatiile sale au fost facute la lansarea, sub patronajul Administratiei Prezidentiale, a Raportului National al Dezvoltarii Umane 2003-2005, realizat de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

Stolojan a subliniat ca decalajele intre regiuni, intre judete si in cadrul acestora creste, asa incit exista zone deasupra mediei din punctul de vedere al dezvoltarii economice, dar si unele ramase foarte mult in urma. Guvernarea locala poate juca un rol central in dezvoltarea umana, cu anumite conditii, a punctat consilierul prezidential.

„Romania are nevoie de politici structurale si regionale, precum si de finalizarea reformei in administratia locala. Uneori, descentralizarea a insemnat transferul de probleme de la centru, fara insa a fi transferate si resursele necesare.

Trebuie regindit echilibrul intre atributii si resurse, pentru ca exista judete si regiuni care afirma tot mai puternic ca dau prea mult la centru si primesc prea putin“, a apreciat Stolojan.

Inegalitate sociala si saracie

Analiza celor opt regiuni de dezvoltare din Romania arata ca intre acestea exista diferente semnificative de dezvoltare umana. In ceea ce priveste speranta de viata la nastere, in patru regiuni se inregistreaza o medie mai mare decit cea nationala (nord-est, sud-vest, centru si Bucuresti), celelalte patru situindu-se sub aceasta medie.

Diferentele sint semnificative si in ceea ce priveste componenta economica a IDU. Doar doua regiuni au valorile PIB pe cap de locuitor peste media nationala (vest si Bucuresti, cea din urma cu o valoare chiar de doua ori mai mare decit media nationala). Toate celelalte au o valoare mai mica fata de media la nivel national, iar zona nord-est are o valoare aflata la o treime sub cea nationala.

Europa conteaza mai putin, coruptia din ce in ce mai mult

Conform datelor raportului, majoritatea romanilor se identifica in primul rind cu spatiul comunitatii locale, apoi cu tara, regiunea si, in ultimul rind, cu Europa. Totusi, comparativ cu anul 1999, numarul celor ce se cred in primul rind europeni este in crestere. Coruptia ramine cea mai importanta problema a guvernarii, care afecteaza atit dezvoltarea umana, cit si activitatea economica.

Conform organizatiei Transparency International, citata in raport, intr-un top de 146 de tari, indicele perceptiei coruptiei plaseaza Romania pe pozitia 87.

Un progres de cinci locuri

Raportul la nivel mondial efectuat de PNUD arata ca Romania a urcat cu cinci locuri in clasamentul global. Daca la precedentul Raport al Dezvoltarii Umane (RDU) ea ocupa locul 69 in acest top, astazi ea se plaseaza cu cinci pozitii mai sus. Documentul PNUD clasifica 177 de state dupa indicele dezvoltarii umane (IDU) care analizeaza factori ca sanatatea, educatia si nivelul veniturilor.

Incepind din 2000, Romania a inregistrat o crestere economica semnificativa care este corelata insa cu un nivel ridicat al somajului. Raportul arata ca performantele economice nu se regasesc intr-un progres rapid al dezvoltarii umane. Iar performantele economice din ultimii ani nu au imbunatatit pozitia Romaniei comparativ cu tarile din regiune.

Stolojan a subliniat ca, desi se afla in urcare in clasamentul mondial, „progresul Romaniei este situat sub media progresului celorlalte tari din grupa Europei Centrale si de Est“.

(Laura Ciobanu, Cristina Olivia Moldovan)