Zilele acestea se pregateste "remanierea mica" destinata secretarilor de stat si prefectilor. Mica remaniere se va petrece fara participarea UDMR si PC care au anuntat ca n-au nimic de schimbat. De altfel, cele doua partide au lipsit si de la remanierea mare (dar destul de modesta) a ministrilor - care s-a consumat exclusiv in Alianta.

Ca de obicei, in urma imbunatatirilor, actuala putere a pierdut, in 8 luni, trei nume de marca: Andrei Plesu, Mona Musca si Ionut Popescu. Sondajul INSOMAR arata ca Alianta a suportat cu bine pierderile si ramane pe primul loc (49%), in timp ce PSD (28%) nu s-a restabilit inca de pe urma bolilor de care sufera.

In topul increderii, presedintele Basescu conduce detasat (59%) dupa o vara in care a ras mult, a dansat spectaculos, a batut podul de la Maracineni, a pierdut pariul cu alegerile anticipate, a facut reclama restaurantului "Golden Blitz" si s-a bronzat atat de tare incat trece in ochii populatiei drept Harap Alb care lupta cu spanii si stapanii tranzitiei.

Daca te gandesti ca presedintele a obtinut acest renume fara sa schimbe sefii serviciilor secrete (adica tocmai structurile care au protejat mafiile) performanta sa pare o imprudenta pe care speram ca dl Basescu nu o va regreta - nu de alta dar dupa atatea hohote de ras parca n-am vrea sa-l vedem din nou plangand.

Dl Basescu e urmat in top de dl Stolojan si de dna Musca, adica cei doi invinsi in lupta cu demisia dlui Tariceanu - care, in schimb, a absolvit vara cu chiu cu vai, in urma dlui Geoana. Din primele locuri ale increderii au disparut dnii Iliescu si Nastase - si nici biserica si armata nu mai sunt ce-au fost: biserica are 54% (adica mai putin ca Alianta) iar armata doar 34% (adica putin peste PSD).

Ce sa-i faci? Se mai schimba majoritatile, macar de pe un picior pe altul, daca mai sus, la Camerele parlamentului, e mai greu fiindca PSD ii apara din toate puterile pe dnii Vacaroiu si Nastase - si asta nu fiindca dl Geoana ar muri de dragul lor ci fiindca partidul nu obisnuieste sa lase ceva din mana.

Privatizat anul trecut de PSD, Petrom OMV a scumpit benzina in nestire pana cand s-a rastit dl Basescu la el. Atunci Petrom a scazut rapid pretul - semn ca economia noastra nu stie decat de frica asa cum PSD nu stie decat de comanda drept care a propus "preturi maximale" la titei. Asta o fi mers pe vremea cand PSD fixa tarifele maximale pentru orice produs, post si contract.

Mai liberal, Cabinetul actual a abrogat hotararea fostului guvern care obliga institutiile publice sa utilizeze numai Tarom (unde era directoare cumnata dlui Nastase), lasand demnitarii sa zboare cu ce companie vor: in compania nevestei, a amantei sau a cui plateste mai mult.