Festivalul International „Zile si nopti de literatura“ din acest an si-a redus formatul. Presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, este nemultumit ca invitatii din anii trecuti nu au promovat in nici un fel cultura romaneasca.

Organizatorii autohtoni se straduiesc, in fiecare an, sa aduca mari personalitati la Festivalul International de la Neptun. La aceasta editie, scriitorul Mario Vargas Llosa este favoritul la Marele Premiu, in valoare de 10.000 de dolari.

Pentru ca promovarea in strainatate a festivalului lasa de dorit, scriitorii straini vor fi rugati sa faca mai mult lobby pentru literatura romana peste hotare, iar autorii romani sa fie mai mult mentionati in revistele de specialitate. Festivalul scriitorilor se afla la a patra editie si este organizat sub patronajul spiritual al poetului latin Publius Ovidius Naso.

Editia de anul acesta se desfasoara intre 16 si 18 septembrie, in statiunea Neptun, si reuneste aproximativ 40 de scriitori din strainatate, printre care si Radomir Andric (Serbia), Bar Kohav Israel (Israel), Be’er Haim (Israel), Bektas Cengizt (Turcia), John Alan Brown (Marea Britanie), Charles Carrere (Belgia), Figueres Enric Casasses (Spania, Catalonia), Cengiz Gülsüm (Turcia), Mihai Cimpoi

(Republica Moldova), Vitalie Ciobanu (Republica Moldova), Ioana Craciunescu (Franta), Peter Curman (Suedia), Craig Czury (SUA), Edward Foster (SUA), Carlo Gebler (Irlanda), Christian Haller (Elvetia).