O lume intreaga a asteptat, duminica noapte, ca americanul Andre Agassi sa faca imposibilul si, la 35 de ani, sa-l invinga pe elvetianul Roger Federer, in finala de la US Open. Incurajat de 23.000 de spectatori, Agassi a jucat excelent si, probabil, ar fi invins orice alt adversar, mai putin pe liderul mondial.

Dupa un meci senzational, Federer si-a aparat cu succes titlul la Flushing Meadows, scor 6-3, 2-6, 7-6 (1), 6-1, in fata lui Agassi, care a pierdut frumos. Andre a revenit spectaculos in setul secund, a egalat si chiar a condus cu 4-2 in runda a treia. Doar atat a reusit sa faca „batranul” Agassi in fata celui mai temut tenismen de pe planeta.

Vanatorul de recorduri

Elvetianul a devenit primul jucator din ultimii 67 de ani care castiga de doua ori consecutiv atat la US Open, cat si la Wimbledon. Precedentul fusese realizat in anii 1937-1938, de americanul Don Budge.

„Este dezamagitor sa pierzi, dar recunosc faptul ca am fost invins de un tip mai bun. Federer este cel mai bun tenismen impotriva caruia am jucat vreodata. Si Pete Sampras a fost mare. Erau insa lucruri pe care daca le faceai puteai sa-l invingi. Asta nu functioneaza in cazul lui Roger”, a recunoscut, la final, Agassi.

Desi Federer a primit de-a lungul timpului tot felul de complimente, probabil ca ultimul este cel mai frumos, mai ales ca, in decursul carierei sale de 20 de ani, americanul a intalnit adversari redutabili, printre care Jimmy Connors, John McEnroe, Ivan Lendl, Boris Becker si Pete Sampras, ultimul detinand inca recordul de 14 turnee de Grand Slam castigate.

„Mister Perfect”

Pe durata celor trei ore ale finalei, Roger Federer si-a demonstrat toate calitatile care il fac aproape invincibil: viteza, agilitate, putere, rezistenta, creativitate, instinct de „ucigas„ si comportament de campion.

Numit „Robotul”, „Extraterestul” sau „Mister Perfect”, Federer a obtinut astfel cel de-al zecelea titlu in acest an si a 23-a victorie consecutiva intr-o finala, distantandu-se in fruntea clasamentului ATP. A fost a 11-a intalnire dintre Federer si Agassi, europeanul adjudecandu-si ultimele opt dispute.

Campionul a intrat in posesia unui cec de 1,1 milioane de dolari, in timp ce finalistul s-a ales cu jumatate din aceasta suma.

Cu 32 de titluri cucerite in cariera, dintre care sase de Grand Slam, elvetianul este cel mai prolific tenismen in activitate, dupa Andre Agassi, care a ramas la cifra rotunda de 60 de trofee. La Flushing Meadows, tenismenul din Tara Cantoanelor a inregistrat a 35-a victorie consecutiva pe o suprafata rapida, spulberand vechiul record, de 34 de succese, al lui Sampras.

„Pentru mine a fost ceva special sa joc impotriva lui Andre in finala, fiindca este probabil singura legenda a tenisului inca in activitate”, a declarat Federer.