O serie de amenintari semnate de diferite grupari afiliate sau care pretind a avea legatura cu reteaua Al Qaeda au fost difuzate, in ultimele doua zile, de site-uri islamiste utilizate si in trecut de organizatiile teroriste.

In Statele Unite, ABC News a difuzat o inregistrare video, chiar in seara zilei de 11 septembrie, in care un barbat ameninta cu noi atacuri pe teritoriile american si australian. "Ieri - Londra si Madrid, maine - Los Angeles si Melbourne, daca aceasta este vointa lui Allah. Si, de aceasta data, nu contati pe noi ca vom da dovada de retinere si compasiune". Si tot asa, vreme de 11 minute.

Primarul orasului Los Angeles, Antonio Villaraigosa, a recunoscut ca orasul poate reprezenta o tinta pentru teroristi; el a respins amenintarile, declarand ca nu dispune de vreo informatie privind o amenintare specifica si a apreciat ca mesajul nu este decat un element de propaganda Al Qaeda menit sa induca teama.

In schimb, premierul australian, John Howard, a declarat ca mesajul demonstreaza necesitatea intaririi legislatiei antiteroriste. Serviciile de securitate cred ca autorul este un islamist american, Adam Gadahn, care, de la ecologism si heavy metal, s-a convertit la islamism si terorism.

Un alt mesaj a venit din partea "organizatiei Al Qaeda din nordul Europei", care a promis intr-un comunicat sa ii razbune pe toti musulmanii ucisi, arestati sau torturati, cu atacuri similare celui din iulie de la Londra.

Un val de mesaje furioase apartinand furnicarului de grupari teroriste din Irak au fost difuzate in ultimele zile, dar acestea par sa aiba legatura mai mult cu ofensiva irakiano-americana de la Tall Afar.

Un grup armat sunnit a amenintat ca, daca ofensiva nu inceteaza in 24 de ore, va folosi arme chimice si arme neconventionale impotriva unor obiective strategice ale fortelor americane si ale celor apartinand guvernului de la Bagdad.

Imediat, Abu Mussab al Zarqawi a difuzat si el un mesaj audio in care ii acuza pe americani ca au folosit gaze letale la Tall Afar si promite ca "batalia decisiva se apropie".

La randul ei, Armata Islamica din Irak a anuntat recompense pentru cei care ii vor asasina pe primul ministru irakian si pe ministrul de Interne si al Apararii. Fortele americane au anuntat ca 141 de teroristi au fost ucisi si peste 200 de suspecti au fost arestati la Tall Afar (la granita cu Siria) si ca operatiunea "Restoring the Rights" se va incheia in cateva zile.

Pentru prima oara, guvernul de la Bagdad a acuzat direct Siria de "export de distrugere", acuzatie respinsa imediat de Damasc.