Fostul consilier prezidential al lui Ion Iliescu, Serban Nicolae, a semnat un proiect de lege prin care propune transformarea Curtii Constitutionale intr-o supraputere. In opinia lui Serban Nicolae - in prezent senator PSD - Curtii Constitutionale ar trebui sa i se confere dreptul sa interpreteze insasi Constitutia.

El cere o completare a legii de functionare a Curtii pentru a se introduce aceasta noua atributie.

Conform Constitutiei, Curtea are menirea sa se pronunte daca o lege este sau nu constitutionala numai dupa ce parlamentul o voteaza. Senatorul PSD propune: Curtea sa interzica si sa blocheze dinainte de dezbateri orice alta interpretare a textului fundamental.

Exemplul dat de Serban Nicolae este exact cel privitor la schimbarea presedintilor de Camere legislative, Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Altfel spus, Curtea ar fi cea care ar spune de la bun inceput ca nimeni nu se poate atinge de mandatul de 4 ani al presedintilor de Camere.

„Dispozitiile ar deveni imperative si nimeni nu ar putea face interpretari asupra Constitutiei”, si-a sustinut proiectul legislativ senatorul PSD Serban Nicolae.

„Este o limitare a rolului parlamentului. Domnul Serban Nicolae nu intelege ca Curtea Constitutionala nu are decat o functie de control si nu una de suveranitate.

O astfel de initiativa ar transfera o parte din suveranitate unei institutii nealese, care si asa este politizata”, a reactionat Cristian Parvulescu, facand trimitere la legaturile cu PSD a celor cinci din cei noua judecatori ai Curtii (sotul Rodicai Stanoiu, fostii senatori PSD Acsinte Gaspar si Ioan Predescu etc.

) El a mentionat ca initiativa incalca principiile democratiei, dand ca exemplu hitlerismul ca efect al concentrarii puterii in mana unei singure puteri.