Moneda japoneza a atins ieri cea mai mare valoare din ultimele doua saptamani in raport cu euro, diferenta fiind facuta de scrutinurile care au loc in aceasta perioada in Japonia, respectiv Germania. Victoria premierului reformist Junichiro Koizumi in alegerile care au avut loc duminica in tara soarelui rasare a dat incredere investitorilor in economia nipona, facandu-i sa cumpere yeni.

Pe de alta parte, deznodamantul incert al votului care va avea loc duminica in Germania, tara cu cea mai mare economie din Europa, nu incurajeaza pe nimeni sa mizeze pe euro in acest moment, mai ales ca programele de guvernare ale candidatilor sunt opuse.

In Japonia, Partidul Liberal Democrat a obtinut pentru prima data in ultimii 15 ani majoritatea in camera inferioara a Parlamentului, cu 296 din cele 480 de mandate. Diferenta mare fata de celelalte partide i-a facut pe investitori sa cumpere yeni, in speranta ca acesta va avea o evolutie buna in perioada urmatoare.

Victoria detasata il va ajuta pe Koizumi sa implementeze reformele pe care le are in plan si cu care investitorii sunt de acord. Intre acestea, privatizarea sistemului postal gigant, care blocheaza miliarde de dolari sub forma economiilor, bani ce ar putea fi scosi pe piata si investiti.

Daca in Japonia lucrurile stau bine, nu la fel se intampla si cu Europa. Germania, cea mai importanta economie a continentului, este impartita intre actualul cancelar, social-democratul Gerhard Schroeder, si liderul partidului crestin-democrat, Angela Merkel. Aceasta din urma are in plan o serie de reforme menite sa revigoreze economia germana, aflata intr-o perioada mai putin fasta.

In aceste conditii, sansele unui blocaj politic cresc, in cazul in care rezultatul votului ar necesita o coalitie mai larga. „Majoritatea parlamentara a lui Koizumi este mai puternica decat s-ar fi asteptat multi“, a afirmat Lee Ferridge, de la Rabobank.

„Atentia s-a mutat catre alegerile din Germania, unde situatia e neclara, iar acest lucru nu va ajuta deloc euro in aceasta saptamana“, a completat el.

Euro a ajuns, la ora 7:30 GMT, la 135,35 yeni, in scadere cu jumatate de procent pe parcursul zilei, dupa ce anterior atinsese valoarea de 135 de yeni, cea mai mica din ultimele doua saptamani. La inceputul zilei, dolarul a scazut si el pana la 109 yeni, recuperand mai apoi din pierderi si ajungand la 109,88 yeni.

Moneda europeana a scazut pana la 1,232 dolari, cu 0,7 procente mai jos pe parcursul zilei.

„Rezultatul neasteptat de bun reusit de Koizumi la alegeri va duce, probabil la cumpararea de yeni, in special de catre investitorii straini, care vor vedea in aceasta un semnal ca reformele structurale vor continua“, potrivit lui Tatsuro Karitani, de la Mizuho Corporate Bank din Tokyo.

Nerezidentii au cumparat deja actiuni in valoare de peste 3 trilioane de yeni, echivalentul a 27,5 miliarde de dolari, in ultimele doua luni.

In afara de alegeri, moneda nipona este ajutata si de datele economice, acestea aratand o crestere cu 0,8 procente in cel de-al doilea trimestru al anului, mai mare decat estimarile anterioare. Acest lucru sugereaza ca perioada de sapte ani de deflatie din Japonia se poate sfarsi in curand, ajutand inclusiv moneda nationala.