„Nici in anii cu productie record, nici anu’ asta, cand jumate din productia de grau a tarii nu este buna de paine, nu putem da graul la pret bun. Cine sa mai inteleaga ceva?”, se plangea deunazi un taran din Dobrogea. Taranii nu pricep de ce nu iau mai mult de 3.000 de lei pe kg de grau de la morari si brutari.

“In Dobrogea graul este panificabil, dar pretul cu care se vinde este foarte mic, intre 3.000 si 3.300 lei/kg. Nu ne acoperim nici costurile, ce sa mai vorbim de profit! Un pret care sa acopere cheltuielile la hectar ar fi de cel putin 4.

000 lei/kg, deoarece cheltuielile pentru infiintarea unui ha de grau sunt de 15-16 milioane de lei”, ne-a declarat Ion Balan, reprezentantul Asociatiei producatorilor agricoli din Tulcea. El spune ca majoritatea taranilor stau cu graul in hambare sau depozite, in asteptarea cresterii pretului graului. “Se vinde foarte putin.

Doar cei care au avut nevoie de bani pentru acoperirea cheltuielilor si nu au avut alte culturi nu au avut incotro si au mai vandut din recolta de grau. Multi au vandut insa din recolta de floarea-soarelui, care este o cultura sigura si care se vinde la un pret bun.

Graul il am in depozit”, spune Balan, adaugand ca este drept ca ministerul a subventionat depozitarea a 1,5 milioane de tone de grau, dar masura “e pentru cine apuca”.

Cu toate ca nu este o cultura profitabila, iar Ministerul Agriculturii a atentionat asupra cultivarii unei suprafete prea mari cu grau, taranii spun ca vor continua sa insamanteze si la anul terenurile cu grau.

“Fara grau romanul nu va ramane, nu se lasa pana nu cultiva grau, chiar daca pretul nu este asa de bun”, spune un producator de grau din Timis. Cu toate ca inundatiile au compromis total zeci de mii de hectare de grau, reprezentantii ministerului sustin ca si in acest an avem o productie record.

Statisticile oficiale arata ca productia totala realizata se ridica la circa 7,3 milioane hectare, cu o productie medie de aproape 3.000 kg/ha. Daca din punct de vedere cantitativ stam bine, daca ar fi sa credem statisticile oficiale, din punct de vedere calitativ sunt probleme, o parte mare din recolta fiind buna doar pentru furaje.

Insa autoritatile sunt optimiste. “Cu toate ca au fost inundatii, este grau suficient pentru panificatie, peste necesarul de consum de la nivel national”, sustin reprezentantii ministerului de resort.

Pentru anul viitor, responsabilii din Ministerul Agriculturii au anuntat ca vor sprijini cu subventii doar graul de pe 1,5 milioane de hectare, suprafata cultivata in acest an fiind cu putin peste 2 milioane hectare.