Autoritatile si specialistii se intrec in estimari privind pierderile de caldura platite de locuitorii blocurilor Romaniei, din cauza absentei izolarii termice. Costurile sunt impresionante, iar solutiile de finantare, greu de gasit.

Dintre cele 2.463.603 apartamente racordate initial la sistemele centralizate de energie termica, au mai ramas circa 1,5 milioane. In cel mult 300.000 dintre apartamentele debransate s-au achizitionat microcentrale. Si mai putine si-au reabilitat termic ferestrele si usile.

PIERDERILE. "Platim 100% din energia termica, dar beneficiem doar de 40%-50% din aceasta", potrivit ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres, cu ocazia unei conferinte de promovare a eficientei energetice.

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, spune ca "48% din caldura care intra intr-o locuinta incalzeste atmosfera", dar daca mai adaugam alte 21% care se pierd pe traseele de la producatori la blocuri, proportia pierderilor (platite) ajunge la 69%.

In cazul unei case pe pamant, "cheltuielile de energie reprezinta aproximativ 40% din cheltuielile pentru imobil", potrivit lui Jozef Herzl, de la TPF Romania, care deruleaza proiectul "Eficienta energetica la nivel local" (EELL), finantat de PHARE cu 900.000 de euro.

Prin acoperis se pierde 20% din energie, prin podea 8%, iar prin ferestrele si usile neizolate se scurge 4% din valoarea facturii. Un cazan vechi de apa calda adauga 20% pierderi.

COSTURILE. Costurile izolarii blocurilor din Romania (asa-numita "anvelopare") s-ar putea ridica la 1,84-3,75 miliarde de euro, daca se ia in considerare o cheltuiala de 15-30 de euro/mp de apartament. Primaria Capitalei a comandat un studiu de fezabilitate pentru a avea o evaluare mai precisa.

"Primaria s-ar putea imprumuta pentru efectuarea lucrarilor, dar ar ramane de vazut cum ar putea rambursa banii", a adaugat Videanu, care recunoaste ca marea provocare este contorizarea termica a apartamentelor.

Potrivit lui Marian Deaconu, de la Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat, pana in prezent, statul a cheltuit 1,5 miliarde de euro cu ajutoarele pentru incalzire, iar cu jumatate din acesti bani s-ar fi contorizat toate apartamentele din Romania.

GREUL. De altfel, greul cade in sarcina administratiilor locale si putine orase romanesti se pot imprumuta cu usurinta Bucurestiului. Putine administratii locale stiu exact cat de mare este necazul.

Numai in trei orase s-au organizat agentii de management energetic, la Iasi, Brasov, Miercurea Ciuc, prin programul european SAVE, Iasiul beneficiind deja de un master plan energetic, care extinde studiul la consumul energetic comunitar si la cel economic. Celelalte orase abia daca ajung la seminariile Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei.

INVESTITII

Ministrul Economiei si Comertului spune ca Guvernul are in pregatire mai multe acte normative, inclusiv in ceea ce priveste reabilitarea termica a locuintelor, dar si care sa sprijine investitiile cu efecte de eficienta energetica.

Totusi, anul viitor, din bugetul Ministerului Economiei si Comertului se vor aloca numai 500 miliarde de lei vechi pentru cofinantarea unor programe de eficienta energetica in industrie. Cu finantarea proiectelor de eficienta energetica ale firmelor se ocupa si Fondul roman de Eficienta Energetica.