Lovitura de teatru la Inalta Curte de Casatie si Justitie! Viorel Dumitrescu, avocatul lui Miron Cozma, sustine ca acesta ar putea scapa cu cel mult trei saptamani de detentie in cazul mineriadei de la Costesti din 1999, in care fostul lider al minerilor este acuzat de subminarea puterii de stat.

Cozma a executat pana acum opt ani de inchisoare din cei 18 la care fusese condamnat pentru mineriada de la Stoenesti. „Apararea va cere contopirea dosarelor Stoenesti si Costesti, constatarea faptului ca s-au executat deja doua treimi din pedeapsa si eliberarea conditionata a lui Miron Cozma.

Astfel, in cazul cel mai grav, instanta va dispune reincarcerarea acestuia pentru doua-trei saptamani, pana la stabilirea unui termen la care dosarul va ajunge la Comisia de Eliberare Conditionata. Cauza va fi trimisa apoi la Judecatoria Sectorului 5, unde instanta este obligata sa dispuna eliberarea”, a declarat avocatul Dumitrescu.

„Imi place la Bucuresti”

Imbracat in costum, cu nelipsitii ochelari de vedere si parul gelat, Cozma le-a povestit judecatorilor despre „situatia tragica” din 1999, din Valea Jiului.

El a continuat cu o serie de critici la adresa puterii de atunci si a terminat patetic, caracterizandu-se drept un erou care a reusit sa reziste presiunilor politice ale vremii. „Pe Berceanu si pe Radu Vasile nu i-am primit in Valea Jiului cu bate si rangi, i-am asteptat cu fanfara minerilor, pe stadion. Deci eu, Miron Cozma, nu am nici o vina ca un miner a batut un politist.

Nu cred ce se spune, cum adica niste oameni imbracati in haine curate sa aiba dedesubt rangi ruginite?”.

La finalul procesului, Cozma a iesit din sala relaxat: „Imi place Bucurestiul, imi place tara mea. Vreau sa ma mut in Bucuresti. Voi face un partid muncitoresc, pentru ca multi oameni isi pun speranta in omul politic Miron Cozma”.

Dupa care s-a urcat in masina si, insotit de trupele SPIR, a plecat spre Aeroportul „Henri Coanda”. Va reveni in Bucuresti pe 28 septembrie, ziua in care se va da sentinta, deoarece are interdictie de a intra in Capitala in urmatorii cinci ani.

„Cozma poate fi eliberat si imediat”

In urma declaratiilor facute de avocatul lui Miron Cozma, am cerut opinia unui jurist pentru a afla daca scenariul optimist descris de acesta cu privire la soarta clientului sau are sau nu sorti de izbanda. „Cozma ar mai avea un rest de executat, pana la terminarea celor doua treimi din pedeapsa primita.

Instanta este cea care decide daca Miron Cozma va mai executa cele doua-trei saptamani, respectiv restul de pedeapsa, sau va fi eliberat imediat”, ne-a declarat Gheorghita Mateut, profesor de drept penal la Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca.