PNA a inchis anul trecut dosarul „Zambaccian“ printr-o metoda inexistenta in practica Parchetelor, solutia data fiind gresita din punct de vedere procedural, a declarat ieri procurorul general al PNA, Daniel Morar. „O ancheta penala se termina atunci cind procurorul da o solutie conform Codului de Procedura Penala. Nu s-a dat o astfel de solutie“, a declarat Morar.

La PNA se depun anual citeva mii de plingeri, care sint filtrate prin Biroul de registratura. Nu toate ajung sa fie cercetate de procurori sub forma unui dosar penal, ci numai cele care contin informatii ce merita sa fie exploatate, restul fiind transmise altor institutii, daca sint de competenta lor, iar altele sint clasate ca „neintemeiate“.

In 2004, presa a relatat modul in care Adrian Nastase a cumparat, in 1998, la un pret de 25 de ori mai mic decit cel al pietei, un teren de 700 de metri patrati, aflat pe strada Zambaccian de linga Televiziune. Vinzatorul era Gabriel Bivolaru, fost deputat PSD, condamnat la inchisoare pentru devalizarea BRD. Alianta PNL-PD a depus o sesizare la PNA, in care solicita o ancheta.

Sesizarea s-a transformat in dosar penal si s-au declansat investigatii, care au fost incheiate trei saptamini mai tirziu, dosarul fiind inchis. Nu insa printr-o solutie de „neincepere a urmaririi penale“, asa cum era normal sa se incheie un dosar penal.

Procurorii PNA au transferat fara temei legal lucrarea inapoi la Biroul de registratura si au clasat-o, ca pe orice alta plingere neintemeiata. Daniel Morar a declarat ca nu a cerut, totusi, reluarea cercetarilor in dosarul „Zambaccian“. „Adrian Nastase m-a sunat si m-a intrebat.

I-am raspuns ca nu am redeschis dosarul, dar i-am spus ca asta nu inseamna ca dosarul nu se poate redeschide miine sau poimiine. Nu dau cecuri in alb nimanui“, a precizat seful PNA. (N.I.)