Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator, a dat ieri un ultimatum Guvernului Tariceanu, declarand intr-o conferinta de presa ca daca pana la sfarsitul anului nu se aproba capitalizarea Eximbank cu 100 milioane de euro conservatorii parasesc, cu siguranta de data asta, guvernarea.

"Dl vicepremier Copos se lupta de cateva luni bune sa obtina capitalizarea Eximbank. Daca nu vom reusi sa convingem Guvernul sa capitalizeze Eximbank pana la sfarsitul anului, ne retragem din Guvern si va spun asta in mod foarte clar", a explicat Dan Voiculescu.

Prezent la aceeasi conferinta de presa, vicepremierul George Copos a spus ca el a pus pe masa Guvernului un memorandum pentru capitalizarea respectivei banci cu 100 milioane de euro, insa acesta a fost respins pana acum "din cauza inundatiilor".

Voiculescu a tinut sa adauge ironic ca Guvenrul Tariceanu "e stabil si cu Partidul Conservator si fara Partidul Conservator" deoarece beneficiaza de simpatia poporului, de simpatia presei si a presedintelui Basescu". "Guvernul Tariceanu nu sta in noi", a mai spus seful conservato-rilor, precizand ca in cazul in care-si va retrage ministrii din cabinet va sustine totusi Guvernul in Parlament.

Liderul conservatorilor, Dan Voiculescu, si-a facut o adevarata strategie din a santaja partenerii de guvernare. Cand alegerile anticipate erau pe tapet, conservatorii au conditionat sustinerea declansarii acestora de scaderea pragului elecctoral de la 5 la 3% pentru a fi siguri ca vor intra singuri in noul Parlament.

Fostii umanisti s-au impotrivit si modificarii regulamentelor celor doua Camere astfel incat sa fie posibila inlocuirea pesedistilor Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase de la sefia Senatului si a Camerei, cu toate ca intra in obligatia lor sa sustina acest demers deoarece fac parte din majoritatea parlamentara.

La fel s-au opus si modificarii Legii administratiei publice locale in sensul de a permite schimbarea presedintilor consiliilor judetene cu majoritate simpla.

Si s-au aratat dispusi sa se "imbuneze" numai daca liberalii si democratii le vor sustine trei propuneri legislative.

Eximbank a primit deja bani de la buget

Capitalizarea Bancii de Export-Import a Romaniei Eximbank SA cu suma de 100 de milioane de euro, este vazuta de vicepremierul George Copos ca o modalitate prin care este posibila sprijinirea societatilor comerciale care realizeaza exporturi, societati greu incercate de aprecierea monedei nationale.

"Nu putem sa admitem sa pierdem locuri de munca! Este important sa facem ceva pentru aceasta categorie de companii! Trebuie sa devenim performanti!", declara acesta recent. Cabinetul Tariceanu a amanat insa adoptarea unei hotarari in aceasta privinta, ca urmare a constrangerilor bugetare.

In anul 2005, Eximbank are alocata de la bugetul de stat suma de 343 miliarde lei vechi (9,15 milioane euro) pentru stimularea exporturilor si productiei de export. Infiintata in 1992, banca are un capital social de 851,3 miliarde de lei, principalul actionar fiind statul, cu 87,4 la suta din titluri.

Un articol de Adriana Dutulescu, Roxana Ristache