Considerat o „mina de aur“ pentru bugetul Capitalei de catre fostul Primar General - actual sef al statului, Traian Basescu - cartierul de lux „Satul Francez“ situat intr-una dintre cele mai ravnite zone ale Bucurestilor, devine pe zi ce trece un paradis al „nababilor imobiliari“, al afacerilor ce se invart in jurul imobilelor de cinci stele.

„Averea“ a aflat ca inspectorii disciplinei in constructii din cadrul Primariei Sectorului 1 al Capitalei verifica modul in care numerosi locatari ai „Satului Francez“ si-au extins cu de la sine putere domeniile, fara sa solicite autorizatii in acest sens ori sa se conformeze celor eliberate de catre autoritati.

Imobile-gigant s-au ridicat astfel in „Satul Francez“, iar felii din trotuare au fost ocupate de catre limitrofi cu incalcarea flagranta a prevederilor legale. Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, se declara constient de „mafia din zona“ si arata cu degetul spre unii functionari din subordinea sa care, de cele mai multe ori, au actionat fara „binecuvantare de sus“.

Bugetul Primariei este insa prejudiciat cu milioane de euro si nimeni nu raspunde deocamdata.

Pentru a transpune de pe hartie in practica proiectul „Satul Francez“, Basescu a despagubit cu peste trei hectare de teren, pe malul Lacului Floreasca, unul dintre mostenitorii familiei ce a detinut pamantul de sub actualul cartier de lux.

Pe langa cheltuielile aferente clarificarii situatiei terenului intre Primaria Generala, pe de o parte, si Autoritatea pentru Valorificarea Arhivelor Statului (AVAS) impreuna cu mostenitorii terenului, pe de alta parte, municipalitatea a suportat cheltuieli insemnate si catre firma franceza „Bouygues“, responsabila cu executarea proiectului.

La toate acestea se adauga si conventia semnata de Primaria Generala a Capitalei cu AVAS pentru preluarea „Satului Francez“, care obliga Bucurestii la plata unei datorii de 11 milioane de euro. Toate acestea pentru dezvoltarea zonei de nord a Capitalei, afirma la vremea respectiva, Traian Basescu.

La scurt timp dupa ce s-a dat unda verde comertului cu teren in „Satul Francez“, „investitori strategici“ au si demarat lucrarile la vile, hoteluri, restaurante de lux sau sedii de birouri.

Odata cu acestea au iesit la lumina si mecanismele frauduloase de „dezvoltare urbana“ dar si, lucrul cel mai important, vulnerabilitatea autoritatilor. O parte insemnata dintre lucrari se desfasoara fara respectarea prevederilor legale, iar reprezentantii comisiilor de inspectie au inchis pana acum ochii la explozia constructiilor ilegale.

Desi Andrei Chiliman a declarat, in calitatea sa de edil de sector, ca intregul personal al primariei lucreza de zor la intocmirea unei liste cu toate constructiile ilegale de pe raza sectorului 1, aceasta nu a fost niciodata prezentata public.

In urma sesizarilor primite din partea redactiei „Averea“, Chiliman a recunoscut faptul ca „mafiotii din zona de nord sunt clienti mai vechi“ din cercul celor certati cu legea si „ca ei isi continua afacerile linistiti datorita sistemului legislativ neadecvat si nu, asa cum se crede, din cauza autoritatilor“. Chiliman a si exemplificat.

In data de 26 aprilie 2004, familia Mihaela Geta si Viorel Olaru a primit de la Primaria Sectorului 1 autorizatia de constructie nr. AC 317/NR 55/C/9585 pentru un imobil de lux, chiar in buricul „Satului Francez“, pe Aleea Aron Cotrus nr. 59. Autorizatia stipula clar regimul de inaltime al constructiei - respectiv cinci etaje, S

Familia Olaru a mai primit o autorizatie similara, de asemenea pentru un imobil de cinci etaje, care purta nr. AC 336/19/D/6224 in 6 mai 2005. Potrivit autoritatilor, Mihaela si Victor Olaru au inaltat insa una dintre cladiri cu doua etaje in plus fata de cat le permitea autorizatia.

La doar cativa pasi, pe partea opusa domeniului Olaru, pe aceeasi strada Cotrus, Primaria Sectorului 1 a emis autorizatii unor diverse firme sau persoane fizice care isi incepusera deja „business-ul“ cu mult timp inainte. Pe strada Aron Cotrus nr. 61 se afla hotelul de cinci stele „Persepolis“, proprietatea firmei iraniene SAADATI-SOHI MANOCHEHR.

Aceasi firma iraniana a solicitat Primariei Sectorului 1 o autorizatie de constructie pentru alte doua corpuri de cladire, de o parte si de alta a luxosului hotel.

Desi de data aceasta regimul de inaltime a fost respectat de patronii firmei iraniene, atat SAADATI cat si proprietarii terenurilor invecinate de pe strada Aron Cotrus au impins peste noapte „granitele proprietatilor“ ocupand trotuarul.

Astfel, hotelul „Persepolis“ a inhatat cei cativa plopi aflati pe marginea trotuarului, creand in curtea localului de cinci stele o padure in miniatura. In cazul „Persepolis“, suprafata aproximativa ocupata nelegal - asa cum sustin autoritatile - ar depasi 175 de metri patrati, in conditiile in care pretul platit in schimbul unui singur metru in zona este de 1.500 de euro.

Un calcul simplu arata ca „Persopolis“ ar fi facut o afacere de peste 250.000 de euro.

Tonul extinderii - ne-au marturisit patronii „Persepolis“ - ar fi fost dat de un anume Ioan Chirescu, „primul dintre noi care a inceput sa construiasca aici“. Santierul din centrul „Satului Francez“ nu se limiteaza la strada Cotrus, franjurata pur si simplu de „actiunile de dezvoltare urbana“.

Atat Victor Olaru, cat si patronii „Persepolis“ au solicitat Primariei o noua autorizatie pe baza careia sa-si poata continua „investitiile“. Conform declaratiilor lui Andrei Chiliman, aceste ilegalitati s-ar fi facut cu acordul fostei conduceri a Primariei, in complicitate cu persoane din subordine.

„S-au luat masuri si unii au intrat in ilegalitate, altii au fost indepartati“, a declarat Chiliman. Afirmatia primarului sectorului 1 face referire la fosta „garda de inspectie“ aflata sub conducerea directorului din cadrul Disciplinei in Constructii, Corneliu Parasog, inlaturat din Primarie din pricina faptului ca „sub mandatul sau au fost descoperite mai multe acte de coruptie“.

„Lucrarile efectuate chiar si fara autorizatie de constructie pe vremea lui Parasog, precum si numeroasele plangeri si sesizari primite la primarie, au constituit motivul pentru care domnia sa ne-a parasit“, a declarat ironic Chiliman, precizand insa ca „primaria va lua toate masurile pentru remedierea greselilor lui Parasog“.

In locul acestuia din urma, pe fotoliul de director la Inspectia in Constructii, Chiliman l-a desemnat pe Razvan Iordan „responsabil cu recuperarea prejudiciului de imagine adus Primariei Sectorului 1“. Desi instalat in functie de ceva vreme, Iordan nu a luat inca la cunostinta de situatia majoritatii constructiilor ilegale de pe raza sectorului.

„Nu cunosc exact despre ce este vorba, dar daca se vor constata nereguli voi lua masuri dintre cele mai drastice“, ne-a declarat Razvan Iordan.

Masurile nu vor fi insa pe atat de dure, pe cat s-ar impune, intrucat ele nu pot depasi limitele prevederilor legale aflate in vigoare la ora actuala. Proprietarii imobilelor extinse abuziv pot primi o amenda - in baza unui proces-verbal - pana la 100 de milioane de lei vechi.

„Ce inseamna 100 de milioane pentru o firma sau cetatean a carei lucrare este de ordinul miliardelor?“, se intreaba retoric primarul sectorului 1. Andrei Chiliman este de parere ca asemenea „rechini“ sunt dificil de oprit in conditiile in care nu exista legi care sa-i determine sa intre in legalitate.

El este nemultumit de faptul ca proiectul legislativ pe care l-a propus in urma cu mai mult timp, nu a fost pana acum aprobat.

„As fi vrut sa pot amenda mafiotii care-si fac mendrele prin sector cu amenda tripla fata de valoarea constructiei ilegale si, bineinteles, cu aducerea respectivului imobil la starea de normalitate stipulata in autorizatiile eliberate de primarie“, a declarat primarul sectorului 1.

Zilele acestea, inspectorii Disciplinei in Constructii verifica in „Satul francez“ mai multe sesizari privind constructii ilegale, urmand sa intocmeasca un raport oficial in acest sens.