La New York se deschide astazi summit-ul mondial al ONU, cea mai ampla reuniune ca nivel de participare din istoria de 60 de ani a Natiunilor Unite - peste 170 de sefi de stat si guvern -, de la care se asteapta adoptarea unor decizii privind cel mai substantial proces de reforma a organizatiei mondiale.

Atentia liderilor mondiali se va concentra asupra unui proiect de document final, aflat inca in negocieri intense, continand prevederi legate de dezvoltare, securitate (terorism, dezarmare si neproliferare), drepturile omului, precum si reformarea institutionala a ONU (infiintarea unui organism nou - Comisia pentru Constructia Pacii, transformarea Comisiei pentru Drepturile Omului intr-un

Consiliu eficient si reprezentativ, reforma Secretariatului ONU).

Diplomatii si-au continuat luni discutiile in incercarea de a ajunge la un document final. Eforturile lor vizeaza in special convenirea unui text suficient de substantial si ambitios, dar care sa nu semene prea mult cu proiectul initial de reforma si de relansare a luptei impotriva saraciei propus de secretarul general al ONU, Kofi Annan.

In ajunul deschiderii reuniunii, diplomatii nu ajunsesera inca la un consens in legatura cu punctele-cheie. Mai mult, reprezentantii misiunii americane la ONU au anuntat luni ca negocierile cu privire la drepturile omului si reforma administratiei ONU au esuat, ceea ce pune in pericol documentul final.