Cancelarul social-democrat german Gerhard Schröder castiga teren pe zi ce trece in competitia de imagine cu Angela Merkel, rivala sa din tabara conservatorilor, in perspectiva alegerilor anticipate care se vor desfasura duminica. Numai opt procente mai despart SPD de coalitia CDU-CSU, o revenire spectaculoasa, tinand cont de faptul ca, la inceputul verii, diferenta era de 15-18%.

Curajul lui Schröder de a declansa alegeri anticipate, cu un an inainte de termenul stabilit, ar putea da rezultate. Chiar daca nu-si va aduce din nou partidul la putere, Schröder poate fi sigur ca a evitat dezastrul electoral ce se prefigura in 2006.

Partidul Social-Democrat (SPD) este sustinut de 33,5 la suta dintre germani, in timp ce CDU stagneaza la 42 la suta, potrivit celui mai recent sondaj de opinie, realizat in perioada 9-12 septembrie de institutul Emnid". Observatorii scenei politice din Germania apreciaza ca scorurile actuale creeaza premisele unei coalitii largi" intre SPD si CDU.

Autorii sondajelor apreciaza ca Merkel are in continuare sanse sa castige alegerile, dar ar putea fi constransa sa formeze o coalitie cu SPD mai degraba decat cu partenerul sau preferat, Partidul Liber-Democrat (FDP), de orientare liberala. FDP este cotat cu maxim 7% in toate sondajele, astfel incat formarea unei majoritati absolute este pusa la indoiala.

Verzii", aliatii traditionali ai SPD, aduna 8% din preferintele electoratului, la fel ca si socialistii, pe care nimeni nu ii ia in calcul ca eventuali parteneri.

O coalitie CDU-SPD ar face ca reformele economice sa devina mai dificil de implementat, potrivit editiei europene a Financial Times". In asteptarea alegerilor, Merkel si Schröder continua sa respinga varianta unei astfel de solutii.

Recesiunea, in prim-plan

Situatia economica a Germaniei este si principalul subiect de campanie, in contextul recesiunii si a ratei ridicate a somajului din ultimii ani. In ultima dezbatere televizata dinaintea scrutinului de duminica, Schröder a fost in ofensiva permanenta in fata Angelei Merkel. Am avut curajul sa incepem reformele necesare, pe care CDU le-a ignorat in anii ’90", a spus el.

Dezbaterea, la care au participat mai multi lideri politici, ar putea influenta opinia publica, asa cum s-a intamplat si dupa duelul televizat desfasurat la inceputul acestei luni, cand SPD a luat vant in panze.

Cei doi lideri politici s-au declarat optimisti si decisi sa se lupte pana la capat pentru a castiga alegerile legislative. Vom folosi intens zilele care au mai ramas", a declarat Merkel.

Schröder a promis ca va lupta foarte dur" pana la scrutinul de duminica, pentru a-si continua politica de reforme initiata in coalitia cu Verzii condusi de Joschka Fischer, formula aflata la putere din 1998. Oamenii vor spune: au demonstrat ca sunt capabili" sa guverneze, a adaugat Schröder.

In ceea ce priveste politica externa, Fischer a declarat ca alianta formata de SPD si ecologisti a condus tara in baza unei analize clare. Merkel a demonstrat in ceea ce priveste Irakul ca nu are aceasta calitate", a subliniat el.

Angela Merkel si-a exprimat in reptate randuri intentia de a da un nou impuls relatiilor cu Statele Unite ale Americii, insa a negat categoric trimiterea de militari germani in Irak.

Disputa personalitatilor

Schröder este considerat deja un specialist al revenirilor spectaculoase. Sondajele pentru alegerile din septembrie 2002 il indicau drept invingator pe Edmund Stoiber, presedintele crestin-socialilor bavarezi si reprezentantul CDU.

Schröder a castigat totusi, in special datorita campaniei sale impotriva razboiului din Irak si a prestatiei guvernului sau in criza provocata de inundatiile masive.

De aceasta data, norocul lui Schröder ar putea fi teama germanilor de o reforma fiscala radicala, al carei punct forte ar fi cota unica de impozitare pe venituri, indiferent de marimea acestora.

Angela Merkel, care ar putea deveni prima femeie cancelar din istoria Germaniei, este un crestin-democrat atipic care, chiar daca nu s-a facut iubit de membrii partidului sau, si-a atras, totusi, respectul acestora, comenteaza AFP.

Merkel, in varsta de 51 de ani, este originara din fosta Germanie de Est si prima femeie care a ajuns lider al unui mare partid german. Sub conducerea lui Merkel, crestin-democratii vor sa inaspreasca reformele sociale, propunand mai multa flexibilitate pentru piata muncii si reforma sistemului asigurarilor de sanatate.

In schimb, CDU intentioneaza sa creasca valoarea TVA de la 16 la 18 la suta. Pe planul politicii externe, Angela Merkel pare mai apropiata de premierul britanic Tony Blair decat de presedintele francez, Jacques Chirac, ceea ce va duce la consolidarea curentului liberal, in detrimentul unei Europe sociale.

In ceea ce priveste extinderea Uniunii Europene, ea doreste relansarea propunerii de parteneriat privilegiat cu Turcia, in locul unei integrari efective.

Ministrul de externe din umbra sprijina Romania

Wolfgang Gerhardt, membru al FDP si candidat pentru functia de ministru de externe in cazul formarii unei majoritati CDU-FDP, si-a exprimat sprijinul pentru aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei, potrivit publicatiei Der Spiegel".

Intr-un discurs electoral sustinut la congresul Partidului Liber-Democrat, Gerhardt a afirmat ca procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie sa continue cu aderarea Romaniei si a Bulgariei. In schimb, el a insistat asupra necesitatii ca UE sa incheie cu Turcia un parteneriat privilegiat si nu sa ofere acestei tari statutul de membru al Uniunii.

Declaratia politicianului german apare in contextul in care, de-a lungul campaniei electorale, reprezentanti ai conservatorilor au pus la indoiala capacitatea Romaniei de a deveni membra UE in 2007 sau 2008.