Bancherii straini din Romania se bat pentru "partea leului" pe piata bancara

Aproape toate bancile straine care, intr-o forma sau alte sunt prezente in Romania, s-au inscris in competitia pentru cumpararea CEC.

Saptamana trecuta, olandezii de la Rabobank i-au trimis o scrisoare ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, prin care isi anuntau retragerea din cursa pentru privatizarea CEC, considerand ca strategia de maximizare a pretului de vanzare este o abordare gresita din partea autoritatilor romane.

"Rabobank nu crede ca poate avansa o oferta care sa fie apreciata ca indeajuns de valoroasa de catre guvernul roman pentru a castiga licitatia. Credem ca intentiile autoritatilor, sau ale consultantilor acestora, nu coincid cu provocarile cu care se confrunta Romania si CEC. Din acest motiv, am decis sa nu participam in continuare la privatizarea CEC", se arata in scrisoarea olandezilor.

Ei spun ca strategia ar fi trebuit sa se axeze pe dezvoltarea graduala a CEC, in parteneriat cu conducerea institutiei si cu Guvernul.

Pe lista celor noua care au trimis scrisori de intentie pentru cumpararea CEC, Rabobank facea parte, alaturi de Erste Bank (Austria) si Dexia (Franta), din grupul institutiilor financiare care nu sunt prezente in sistemul bancar romanesc.

Si, dupa retragerea de la CEC, nici nu se gandeste la o alta achizitie pe piata romaneasca, dupa cum a tinut sa precizeze presedintele bancii, Bert Heemskerk.

Asadar, in cursa pentru CEC au ramas opt. Toti cu nume sonore. Francezii de Societe Generale, care detin BRD, a doua banca din Romania, austriecii de la Raiffeisen, care controleaza a treia banca romaneasca, italienii de la Monte dei Paschi di Siena, care au o mica participatie in Alpha Bank Romania.

Din Ungaria - OTP Bank, care detine Robank. Din Grecia vin Eurobank Ergasias, care are peste 60% din Bancpost, si National Bank of Greece, care detine Banca Romaneasca. De notat ca National bank of Greece, Erste si Dexia au depus scrisori de intentie si pentru BCR.

Interes grecesc

National Bank of Greece, cea mai mare banca din Grecia si care detine Banca Romaneasca, este unul din competitorii care dau de inteles ca vor extinderea la scara mare in sistemul bancar romanesc. Banca si-a prezentat interesul ferm atat pentru privatizarea BCR, cat si a CEC.

Managementul de top, presedintele Takis Arapoglou (foto), si vicepresedintele Yannis Pehlivanidis au anuntat deja ca vor veni la Bucuresti in aceasta saptamana, inclusiv pentru discutii cu autoritatile.

Batrana CEC e... "normala"

"Batranul" CEC se claseaza acum pe locul patru in randul bancilor din Romania, in functie de marimea activelor. Este banca cu cea mai intinsa retea teritoriala (ajunge pana in catune) - 1.400 unitati, dar are si un numar de angajati pe masura - 9.000.

Saptamana trecuta, CEC a primit avizul BNR pentru a-si include in portofoliul de operatiuni creditarea tuturor categoriilor de agenti economici (inclusiv asociatii familiale, IMM, companii mari), finantarile aferente tranzactiilor comerciale, emiterea de garantii si asumarea de angajamente.

Astfel, CEC se apropie de statutul "normal" al unei banci comerciale.