Declaratiile pe care presedintele Traian Basescu le-a facut la New York au determinat reactii rapide din partea clasei politice din Romania. Senatorii au pierdut ore in sir intorcand pe toate fetele declaratia sefului statului, iar social-democratii au convocat o reuniune de urgenta.

Astfel, senatorul PSD Antonie Iorgovan a afirmat, de la tribuna Senatului, ca teza Parlamentului unicameral este o “imbecilitate”, provocand nemultumirea presedintelui partidului Mircea Geoana, un sustinator al tezei respective.

Totodata, Iorgovan s-a suparat pe Mircea Geoana pentru ca acesta nu a consultat specialistii partidului atunci cand a declarat ca este de acord cu ideea unui parlament unicameral.

"Voi propune BPN adoptarea unor masuri exemplare, pentru ca este momentul sa se stie ca in PSD linia de partid este obligatorie", a afirmat, la randul sau, Mircea Geoana. El nu a dorit sa spuna daca va propune excluderea lui Iorgovan din partid, insa a precizat ca vor fi propuse sanctiuni conform statutului PSD.

Potrivit TVR, Mircea Geoana a amintit ca a intervenit personal la Comisia de integritate a partidului atunci cand acest organism analiza legaturile dintre Antonie Iorgovan si omul de afaceri Omar Hayssam, pe care l-a aparat in instanta.

In plus, a adaugat Geoana, Iorgovan a formulat de-a lungul timpului atacuri la adresa unor lideri ai partidului precum Adrian Nastase sau Ion Iliescu.

Afirmatiile presedintelui Traian Basescu au fost comentate si de presedintele PD, Emil Boc. El a declarat ca singura modalitate de trecere la un sistem unicameral este organizarea unui referendum consultativ, la cererea sefului statului. El sustine ca introducerea votului uninominal ar duce la recastigarea increderii cetatenilor in alesii lor.

Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu, citat de Radio Romania Actualitati, recunoaste ca opiniile exprimate la New York de Traian Basescu reprezinta o surpriza, dar accepta ideea unei dezbateri pe marginea eficientei parlamentare.

"La nivelul PNL nu a fost discutata aceasta problema.

Intr-un sistem politic in care avem un parlament bicefal, cu Senat si cu Camera, si un sistem executiv bicefal, cu prim-ministru si cu presedinte, o dezbatere privind cresterea eficientei sistemului politic romanesc, a parlamentului, a puterii executive si a puterii judecatoresti mi se pare foarte importanta si mie, ca si presedintelui Basescu, in contextul integrarii in Uniunea Europeana", a

adaugat Melescanu.

Pentru UDMR, trecerea la un parlament unicameral nu reprezinta o prioritate. Liderul Marko Bela pledeaza pentru separarea atributiilor celor doua camere.

"Parlamentul bicameral isi are rostul daca atributiile celor doua camere difera. Noi am introdus o oarecare diferenta prin modificarea Constitutiei si eu as fi de acord ca in continuare sa ne gandim la noi modificari si astfel la separarea totala, practic, a atributiilor Senatului de atributiile Camerei Deputatilor.

In acelasi timp, nu cred ca ar trebui sa ne gandim la trecerea la un sistem unicameral", a concluzionat Bela.

Conservatorii sustin ideea presedintelui. Dan Voiculescu spune insa ca initiativa a fost lansata in urma cu doi ani de fostul Partid Umanist. " Nu putem sa nu fim de acord cu lucruri pe care noi le-am propus in urma cu doi ani. In schimb, am o dificultate in a fi de acord cu modul in care domnul presedinte Basescu se comporta.

Suntem de acord si, ca cetateni, vom vota, daca se face un referendum pe aceasta tema", a mai precizat Voiculescu.