Cine are un teren in intravilanul agricol il poate trece in regim de constructie fara sa mai achite nici o "dare" catre stat.

Pana acum, daca aveai un astfel de teren si intentionai sa construiesti o casa pe el, trebuia sa platesti o suma destul de consistenta. Specialistii evaluau lotul pe baza mostrelor de pamant, sa vada ce recolta s-ar fi obtinut de pe acea suprafata daca se facea insamantare.

Proprietarul achita contravaloarea culturii in cel mai fericit caz! La parcelele dobandite prin cumparare, pretul din contract se inmultea cu un coeficient intre 2 si 5, si daca rezultatul iesea mai mare, aceasta era suma ce trebuia platita. Te trezeai ca ai luat terenul cu 10.000 euro si mai scoteai din buzunar inca 30.000 euro ca sa te poti apuca efectiv de ridicarea imobilului.

In realitate, nu prea se dadeau sumele acestea, pentru ca lumea recurgea la tot felul de artificii. De exemplu, se trecea in "construibil" numai "talpa casei" (de 100-150 mp) si nu intreg locul, care putea sa aiba si 1.000 mp sau mai mult. Ori, se facea o donatie, ca sa nu mai existe pret de vanzare-cumparare. Oricum, era bataie de cap.

Decizie antibirocratica

Printre alte noutati pe care le aduce, Legea 247 din 2005 modifica si completeaza Legea 18/1991, a fondului funciar.

Actul normativ adoptat in cursul acestui an prevede clar: "Scoaterea definitiva din circuitul agricol a terenurilor agricole din extravilan, de clasa I si clasa a II-a de calitate, a celor amenajate cu lucrari de imbunatatiri funciare, precum si a celor plantate cu vii si livezi, prin extinderea intravilanului localitatilor, se face la propunerea consiliilor locale, prin ordin al directorului

Directiei Agricole si de Dezvoltare Rurala, cu avizul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR)".

Scopul masurii este acela de a scurta formalitatile la scoaterea din extravilan si introducerea in intravilanul agricol. Nu mai mergi direct la minister, ci apelezi la directia agricola din zona. Totul ar dura circa 10 zile. Procedura nu conduce insa automat la dreptul de a construi.

Ca sa obtii acest drept, trebuie, ulterior, sa treci terenul din intravilanul agricol in cel construibil. Aici, intr-adevar, nu se plateste nici o taxa.

Specialistii din MAPDR ne informeaza ca in mod normal, in extravilan nu se construieste. Exceptie fac intreprinderile poluante (care nu pot sta in interiorul oraselor pentru ca dauneaza populatiei) sau cladirile cu destinatie agricola (pentru ferme, saivane etc).

Cum vor evolua preturile

Eliminarea taxei ar putea sa creasca preturile terenurilor. Anterior intrarii in vigoare a masurii, cine cumpara un teren situat in intravilanul agricol, stia ca va mai da o gramada de bani pana sa aseze prima caramida. Cu noile prevederi, omul preia un lot numai bun sa faca o casa pe el.

De fapt, nu e chiar atat de simplu, pentru ca oricum va avea nevoie de aviz tehnic, masuratori cadastrale, aprobari de la diferite institutii (sanitare, de pompieri, de la administratia locala, etc). Si pentru ca documentele sa fie complet in regula, se poate elibera si extras de carte funciara.

Toate acestea inseamna alta alergatura, care la randul ei costa, dar nu foarte mult, ci maxim cateva milioane de lei. Dar, vanzatorul are atu-ul ca ofera o parcela degrevata de taxa buclucasa, astfel ca are posibilitatea sa ceara un pret mai mare.

Intrebarea este ce scumpiri mai poate suporta piata. Terenurile au avut un trend ascendent in 2005 si n-ar fi exclus ca ele sa acuze la un moment dat sindromul apartamentelor, care au ajuns la valori atat de ridicate, incat au descurajat cumparatorii. Cel putin in unele sate de la marginea Capitalei (Snagov, Corbeanca, Balotesti, Otopeni) exista zone unde metrul patrat s-a dublat.

Ce costa anul trecut 20-25 euro/mp se vinde in prezent cu 40-50 euro/mp.

Lege atotcuprinzatoare la sfarsitul lui 2005

"MAPDR sustine o initiativa legislativa care va clarifica toate aspectele legate de regimul terenurilor si schimbarea destinatiei acestora. Nu trebuie uitat ca terenurile se clasifica in extravilane si intravilane, iar intravilanele, la randul lor, se impart in loturi cu folosinta agricola si loturi pentru constructii.

Legea 247 din 2005 a redus timpul pierdut cu scoaterea terenurilor din extravilan. Proiectul care speram sa intre in vigoare la sfarsitul lui 2005 sau inceputul lui 2006 prevede plata unei sume fixe pentru constructiile in extravilan.

Aceasta ar fi de 10.000-20.000 lei/mp. Cuantumul este mic, tocmai pentru a-i stimula pe producatorii agricoli sa ridice cladirile de care au nevoie in munca lor."

Valentin Mircea, consilierul Ministrului Agriculturii