Capitala a adus in primele sase luni 28,3% din veniturile bugetului de stat consolidat, cu venituri in crestere cu 9,7%, la 279.057 de miliarde de lei vechi (circa 2,163 miliarde de euro). Situatiile financiare ale firmelor care au depus mare parte din acesti bani la Fisc au trecut, insa, prin mainile a numai 24 de specialisti.

„Fiecare din cele sase circumscriptii fiscale din Bucuresti are cate 3-4 oameni responsabili pentru cele 30-40 de mii de firme repartizate pe fiecare sectie.

Incercam sa remediem aceasta problema prin orientarea unui numar mai mare de personal din alte domenii catre colectare si executare silita“, ne-a declarat noul director executiv al Agentiei Nationale de Administrare fiscala- Directia Bucuresti (DGPFMB), Cristian Nicolae Stoina.

Angajarile in administratia publica sunt blocate prin lege, iar fiscul are o misiune ingrata- de a recupera banii de la firme cu un numar de angajati foarte mic.

Stoina spune ca exista datornici din anul 2000 a caror situatie se va prescrie prin lege la 1 ianuarie 2006, iar Fiscul incearca sa rezolve pana atunci situatia datoriilor acestora.

O alta problema cu care se confrunta DGPFMB este nivelul mare al arieratelor cauzate de completarea raportarilor fiscale in lei vechi, in rubricile de lei noi, dupa re-denominare.

Initial existau situatii fiscale insumand circa 6.000 de miliarde de lei vechi, in loc de lei noi, fapt ce ar fi atras executarea companiilor pentru restul de bani pana la sumele declarate (cu patru zecimale mai mari decat in realitate).

Unele cazuri au fost, insa, rezolvate. Stoina spune ca ar trebui lasata o perioada de gratie pentru firmele care nu au depus situatiile in lei noi, iar apoi sa se treaca la sanctiuni.

In prezent, nivelul arieratelor „rezolvate“ de fiscul bucurestean se ridica la 80% din total. O alta problema majora a Fiscului o reprezinta preluarea companiilor cu datorii catre stat de catre terti care apoi „dispar in strainatate“ fara avizul organelor fiscale, spune Stoina.

„Vrem sa se revina asupra legii prin care controlul si avizul fiscului nu mai este obligatoriu in cazul cesiunii unor parti sociale ale unor firme“, afirma noul sef al DGPFMB. El spune ca masura eliminarii controlului fiscului a fost luata acum doi ani sub motivul eliminarii birocratiei. „Vedem anunturi in ziar cu indivizi care preiau firme cu datorii contra unui comision.

E un fenomen cu care ne confruntam tot mai des,“ afirma Stoina.

In functie de colectare, contribuabilii din Capitala au platit in primul semestru la bugetul de stat 56.348 miliarde lei vechi, respectiv 33% din totalul incasarilor la nivelul tarii.

Incasarile aferente bugetului de stat au depasit estimarile cu 21%, in timp ce la bugetul asiguarilor sociale s-au obtinut venituri cu 7,4% peste planul bugetar.