Liderii din peste 160 de tari iau parte la un summit de trei zile, la New York.

Luand cuvantul in deschiderea sesiunii speciale, secretarul general ONU Kofi Annan a declarat ca din cauza puternicelor deosebiri de vederi dintre tarile membre au fost blocate sperantele privind finalizarea pachetului de reforme fundamentale legate de functionarea ONU.

Dar, a spus el, procesul de reforma trebuie sa continue.

In discursul sau, presedintele american George Bush a cerut Natiunilor Unite sa se ridice la inaltimea idealurilor parintilor sai fondatori:

"Chemarea timpurilor noastre si in acelasi timp misiunea Natiunilor Unite, este raspandirea libertatii si securitatii. Natiunile Unite au fost create in scopul instaurarii libertatii, luptei impotriva saraciei si bolilor, apararii drepturilor omului si demnitatii umane.

Ca sa poata transforma aceste promisiuni in realitate, Natiunile Unite trebuie sa fie puternice, eficiente si nepatate de coruptie, a spus presedintele Bush.

Ulterior, liderii tarilor membre ale Consiliului de Securitate au adoptat o rezolutie prin care li se cere tuturor tarilor sa scoata in afara legii incitarea la terorism.

Un compromis

Dupa saptamani intregi de discutii, la intalnirea de aseara a ambasadorilor la Natiunile Unite a fost aprobat un proiect care prevede o reforma a acestei organizatii.

Proiectul include obligatii mai precise pentru ONU in ce priveste angajarea in combaterea saraciei, in prevenirea reizbucnirii unor conflicte si in protejarea victimelor genocidelor.

Natiunile Unite sarbatoresc 60 de ani de la infiintare si cu aceasta ocazie s-a decis lansarea unui ambitios proiect de reforma care sa revitalizeze organizatia.

Discutiile inversunate in jurul acestui document au facut insa sa apara pericolul unui esec, ceea ce l-a determinat pe presedintele adunarii generale ONU sa introduca o versiune mai moderata a documentului.

In cele din urma s-a cazut de acord asupra acestui compromis iar documentul ar trebui semnat de liderii lumii. pe larg in BBC