Conducerea PSD s-a reunit, ieri seara, pentru a-l sanctiona „exemplar” pe senatorul Antonie Iorgovan, dupa ce acesta spusese, in cursul diminetii, in plenul Camerei superioare, ca propunerea lui Mircea Geoana privind parlamentul unicameral este „imbecila”.

Geoana a luat foc si a decis ca este vremea sa-i faca vant din partid unuia dintre cei mai vehementi contestatari ai sai. Soarta lui Iorgovan fusese anticipata pe la pranz de mai multi lideri ai PSD care anuntau „pe surse” excluderea acestuia din partid. Mircea Geoana l-a sunat pe Ion Iliescu sa-l anunte de fapta lui Iorgovan.

De precizat ca senatorul este unul dintre apropiatii fostului presedinte si avocat al sau in procesul mineriadelor. Afland ca pe protejatul sau il pasc sanctiuni drastice, Iliescu a reactionat iritat, recomandandu-i lui Geoana sa se gandeasca bine inainte de a-l da pe Iorgovan afara din partid.

De la ce s-au luat

Lansat intr-o disertatie pe tema tentativei coalitiei de guvernamant de a modifica Regulamentul Senatului, Iorgovan si-a adus aminte, brusc, de Geoana. „Am vazut ca presedintele partidului meu a lansat propunerea unui parlament unicameral. N-am auzit imbecilitate mai mare”, a spus Iorgovan, spre stupefactia asistentei.

Ca si cum si-ar fi luat o piatra de pe suflet, senatorul pesedist a continuat sa peroreze de parlament si despre Constitutie, uitand sa explice de ce este propunerea lui Geoana imbecila.

Chestionat ulterior de ziaristi, Iorgovan a tinut sa precizeze ca ideea de parlament unicameral este imbecila si ca face abstractie de cei care au propus-o politic.

Senatorul pesedist s-a razboit cu cei care i-au facut sugestia lui Geoana, pe care l-a certat, totusi, ca nu i-a consultat pe specialistii din partid inainte sa avanseze aceasta propunere. Senatorul pesedist n-a parut prea interesat cand a aflat ca si seful statului este de acord cu Parlamentul unicameral.

In a doua parte a zilei, cand a aflat ca declaratiile sale ii pot aduce excluderea din partid, Iorgovan a incercat sa dreaga busuiocul, explicand presei ca el nu l-a vizat Geoana, ci pe...Traian Basescu.

Nicolae Vacaroiu i-a sarit in ajutor si, sfidand toate evidentele, a sustinut sus si tare ca el a inteles ca Iorgovan „nu s-a referit la presedintele partidului, ci la presedintele Traian Basescu”.

In schimb, Mircea Geoana si oamenii sai au inteles exact la ce s-a referit Iorgovan, drept pentru care au decis, in jurul pranzului, sa convoace o sedinta extraordinara in care sa-l excluda pe Iorgovan din partid.

Sarbu le arata pisica iliescienilor

Mircea Geoana a iesit initial in fata presei cu o declaratie mai „soft”: „In pofida faptului ca a imbatranit, el este in continuare copilul teribil al politicii romanesti. Probabil ca, in dorinta de a fi mai colorat in expresie, a dorit sa epateze de la tribuna Senatului. In mod cert, ceea ce a spus este un lucru grav.

Sunt convins ca grupul nostru din Senat si, in general, partidul vor sti sa reactioneze la aceasta impardonabila greseala. (...) A folosi tribuna Senatului pentru acest tip de declaratii e un lucru care depaseste cu mult ceea ce putem sa acceptam de la un senator al nostru”.

Cateva ore mai tarziu, Geoana a strans presa pentru o declaratie de presa „hard”, in care a anuntat ca fapta lui Iorgovan cere „masuri exemplare” de sanctionare.

Ilie Sarbu a sarit sa ceara primul, in mod oficial, decapitarea senatorului problema, intr-o declaratie care s-a vrut un avertisment pentru toti iliescienii care fac opozitie la actuala conducere a PSD: „Eu, in calitate de vicepresedinte, voi cere excluderea din partid a dlui Iorgovan.

Voi cere BPN ca o astfel de decizie sa fie aplicabila tuturor celor care nu au inteles sa respecte disciplina de partid, tuturor celor care mai cred ca pot face opozitie in partid. Este momentul ca presedintele partidului sa-si exercite mandatul dat de Congres”.

In jurul orelor 18, conducerea restransa a PSD s-a reunit sa decida mazilirea lui Iorgovan. La un sfert de ora de la inceperea sedintei, Iorgovan a fost invitat inauntru sa-si pledeze cauza.

Teza pe care mi-am ingaduit s-o calific printr-o formulare metaforica o mentin si-n fata plutonului de executie.

PSD este un partid democratic. In Constitutie scrie ca nimeni nu poate fi sanctionat pentru opinii si declaratii politice. Toata aceasta canonada pe care au declansat-o unii dintre colegii mei din Senat. Nu inteleg ca toti putem fi de acord pe o idee.

Liliana RUSE, Florin Negrutiu